Пуснаха движението по предсрочно реконструирания надлез в Стара Загора

252
Първите автомобили, преминали по реконструирания надлез в неделя преди обяд

В 11 часа днес преминаха първите автомобили по 550 м трасе на реконструирания надлез в Стара Загора, който беше открит предсрочно в присъствието на премиера Бойко Борисов, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, народни представители, представители на областната и местната администрация и стотици граждани. Цялостната реконструкция на съоръжението, което преминава над жп линията и бул. „Славянски“ в посока магистрала „Тракия“, започна в началото на юни 2018 г. и приключи на 1 февруари 2019 г., като срокът за изпълнение бе 270 календарни дни. Отец протосингел Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия поръсиха за здраве и благоденствие присъстващите старозагорци и официалните лица.

„Радвам се, че толкова много хора са се събрали днес за откриването на моста. Това е един изключително важен проект за Стара Загора“, заяви кметът Живко Тодоров. „Преди имахме 3 ленти, сега са 4. Хората не искат да има бус ленти за по-бързо придвижване на градския транспорт, затова по 4-те ленти оставихме да се движат всички автомобили. Това ще облекчи трафика. По бул. „Св. патриарх Евтимий“ вече има лента за включване вдясно по ул. „Христо Ботев“. По този начин се намаляват проблемите със задръстването. Изградени бяха две кръгови кръстовища под моста, които ще спомогнат на автомобилите да се включват в движението много по-безопасно. Решаваме и тежкия проблем с наводняването на бул. „Славянски“ при обилен дъжд. Буквално автомобилите бяха заливани. Канализацията е подменена и сега няма да има това събиране на вода. Отделно за пешеходците е осигурено безопасно и сигурно преминаване, защото тук е връзката за кв. „Кольо Ганчев“, за индустриалната зона. Това, което е още по-важно, е, че ще има и велоалея по моста, която ще може да свързва кварталите с центъра на града и да помогне по този начин за по-безопасното придвижване“, поясни кметът.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, че държавата е съдействала и проектът, изпълнен с европейски средства, вече е факт, както и на строителите за положените усилия и рехабилитираната конструкция на съоръжението.

Министър-председателят Бойко Борисов сподели, че рано сутринта е посетил обновения по европейски проект парк „Аязмото“. „Десетки граждани се радват на направеното. Нямаше нито един, който да каже, че не е доволен. В Стара Загора има 80 санирани блока, реновирани училища, детски градини. Така че това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили. Новият парк в Стара Загора – „Артилерийски“, също се разширява“, отбеляза премиерът. Борисов увери, че ако приходите вървят, както миналата година, е възможно да имаме и първа копка за спортна зала в парк „Артилерийски“, но засега е важно разширението на парка да бъде завършено.

Цялостната модернизация на пътния надлез обхвана три мостови съоръжения – новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м, реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м.

Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Св. патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“. Връзката на бул. „Св. патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища.

Реконструкцията бе реализирана по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“.

Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД, а строителният надзор е на „Екип МГ“ ООД, Харманли.

Водачите на първите автомобили, които преминаха през реконструирания надлез след официалното му откриване, получиха като подарък ценни книги – първата биография на Левски, написана от Захарий Стоянов, и книжка за кан Алцек, издадени от Фондация „Трейс за хората“.

(СН)