Пуснаха в езерото „Загорка“ 14 зеленоглави патета, излюпени в Спасителния център за диви животни

94

14 млади патета от вида зеленоглава патица бяха пуснати днес на свобода във водите на старозагорското езеро „Загорка“. Те са излюпени и отглеждани в Спасителния център за диви животни на Сдружение „Зелени Балкани“ и са поколение на птици, които са били лекувани или приютени в Центъра по някаква причина – най-често вследствие на бракониерски действия.

Освобождаването на патетата се превърна в истински празник за всички присъстващи на акцията. А новите обитатели на езерото бяха пуснати в природата от ръцете на малки старозагорци.

„Останалата част от размножените при нас зеленоглави патици ние освобождаваме с различни ловни дружинки в района на различни места и различни водоеми. Това е един от начините ни да покажем, че ние искаме да работим заедно. Да покажем на тях и на обществото, че природозащитници и ловци могат да бъдат заедно в името на опазването на българската природа“, заяви ветеринарният лекар от Спасителния център д-р Христина Клисурова.

Веднага след като бяха освободени, патетата се събраха в група, което допринася да се чувстват в безопасност, докато свикнат с новото си местообитание.

(СН)