Птицеглавият тракийски кораб на яз. „Копринка“ – от мечта към реалност

57
Птицеглавият тракийски кораб, който се сглобява край язовир "Копринка", с част от екипа му и световноизвестният мореплавател Дончо Папазов

Птицеглавият боен тракийски кораб, който се сглобява на язовир „Копринка“ от 2018 година и ще бъде използван като туристическа атракция от Община Казанлък, е подготвен максимално добре, преди да бъде зазимен и не съществува каквато и да било опасност той да започне да гние, заяви ръководителят на проекта за създаването на кораба Атанас Димитров.

Негов конструктор е инж. Георги Вълевски. По професия той е електроинженер. Дълги години се е занимавал с ветроходство, с конструиране на лодки, яхти, а в последните години и с кораби, които имат историческа стойност. Вълевски е конструкторът и на древната тракийска галера „Резос“.

Птицеглавият тракийски кораб е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу, приблизително със същата форма и големина. Той е изключително мореходен, а с подобни кораби от нашите земи се е стигало до Африка, отбеляза инж. Вълевски. Проектът стартира преди две години, през които е направен специален подбор на дървения материал – дъб, изработени са елементите, а през 2018 година корабът бе сглобен и бе направен стрес-тест. „В момента състоянието на конструкцията е много добро, на всички места, където се опира дърво в дърво, сме сложили древна смола, по древна рецепта – смола с вар, която пази дъба от гниене, въпреки че този дъб няма как да изгние“, обясни Атанас Димитров.

До момента е изпълнен наборът на кораба, т.е. наредени са ребрата на кила и са поставени няколко бордови пояса от обшивката, които стабилизират целия корпус. „Дъбът е изключително траен вид и е изключено за една зима да се получи каквото и да било гниене по него. Има къщи, направени от дървени греди, които стоят двеста и повече години. Това, което предстои да бъде направено на пролет, е първият ред на обшивката, който се нарича шпунтов пояс“, допълни инж. Вълевски.

В момента се леят оръжията, изработват се весла, такелажи, предстои да бъдат направени птичите глави, които ще бъдат разположени в двата края на корпуса.

През 2018 година Община Казанлък, която е партньор на проекта, е изплатила на екипа 30 000 лв. от общо договорената сума, а през 2019 година ще бъдат изплатени оставащите 6 000 лв. Сумата бе гласувана от Общинския съвет.

В подкрепа на думите, казани от колегите му по отношение на гниенето на дървения материал, от който е направен птицеглавият кораб, световноизвестният мореплавател Дончо Папазов посочи, че „Тивия“ е дървена лодка на вече 40 години и не е изгнила.

„Това не са едни пари, хвърлени на вятъра, а това е вложение в културата, това е напомняне за нашето славно историческо минало, което не се измерва с пари. Една страна се развива, хората се развиват, ако имат самочувствие какво са били. А ние онагледяваме. Община Казанлък влага пари в култура, което няма измерение“, допълни Папазов.

(СН)