Противоположни оценки след извънредното заседание на парламента

360

Социалистите – недоволни от отговорите, според мнозинството сесията била излишна

Управляващи и опозиция не стигнаха до обща оценка за резултата от провелото се извънредно заседание на парламента на 21 август, което бе свикано по инициатива на парламентарната група на „БСП за България“. След повече от 4 часови дебати, в които наред с народните представители думата взеха и министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и правосъдният Цецка Цачева, най-същественото решение на народните избраници бе гласуваната оставка на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. Депутатите обсъдиха и темата за фалита на застрахователното дружество „Олимпик“, като по време на дискусията управляващото мнозинство не подкрепи предложението на БСП на пострадалите да бъдат изплатени обезщетения от Гаранционния фонд. Бе разгледан и казусът със срива на Търговския регистър, който според уверението на премиера Борисов се очаква да заработи до края на седмицата.

Зам.-председателят на НС Емил Христов

„Въпросите, които дебатирахме в пленарна зала, безспорно засягат цялото ни общество. Моето лично мнение обаче е, че по същество те не изискваха свикването на законодателния орган на Република България“. Това заяви за медията ни зам.-председателят на парламента Емил Христов. Той аргументира позицията си с факта, че не се е стигнало до законодателни действия от страна на депутатите, а по същество това е основната роля на Народното събрание. По думите на Христов с инициирането на извънредното заседание БСП са реализирали поредната си популистка кампания. „Нямаше никакъв смисъл от подобни действия, тъй като правителството вече работеше по двата случая. Нужно бе да изчакаме задълбочените изводи на специалистите и едва тогава да предприемем действия, в това число и законодателни, за да избегнем подобни кризи като тази с фалита на „Олимпик“ и срива в Търговския регистър“, коментира Емил Христов. Той разкритикува предложението на социалистите за изплащане на обезщетения на клиентите на ЗК „Олимпик“, останали без задължителната „Гражданска отговорност“. Христов бе категоричен, че в правния мир не съществува подобна възможност и упрекна БСП, че не са подходили държавнически. „Трябва да търсим законово решение, а не да се поддаваме на популистки предложения“, подчерта зам.-председателят на НС.

Георги Гьоков

От своя страна старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков посочи, че с отхвърлянето на предложението на БСП обезщетенията да бъдат изплатени от Гаранционния фонд, държавата е абдикирала от ролята си по казуса. „Ако управляващите бяха подкрепили първа точка от нашите предложения, вече щяхме да сме разрешили ситуацията. Сега обаче се намираме в следния парадоксален момент: Не може от една страна държавата да задължава шофьорите да сключват „Гражданска отговорност“, от друга – да допуска на застрахователния пазар у нас съмнителна компания с още по-съмнителен собственик, а от трета – да не се ангажира с обезщетенията на пострадалите. Ето защо БСП не е доволна от крайния резултат на това безспорно необходимо заседание“, посочи Гьоков.

Във връзка със срива на Търговския регистър старозагорският депутат посочи, че управляващите не са успели да разсеят съмненията на българските граждани, че нещо е останало скрито. „Няма информационна система, в която да не се правят огледални копия на базата данни. Затова смятаме, че опитът на управляващите да прехвърлят вината за този колосален провал на специалистите по поддръжката не сработи. Българските граждани обаче ще си направят нужните изводи“, заключи Гьоков.

Живко ИВАНОВ