Протестите в защита на Розовата долина започнаха

951

Над 200 жители от Павелбанско и Казанлъшко изразиха тази сутрин категоричната си позиция срещу разширяване производството на формалин в завода на „Кастамону“

Над 200 души се включиха в мирния протест тази сутрин пред завода на „Кастамону България“ (бившата „Габровница“ АД) в павелбанското село Горно Сахране. Поводът за недоволството е несъгласие на жителите на селото и околните населени места с инвестиционното предложение на фирмата, част от турския холдинг „Кастамону“, която възнамерява да разшири производството на формалин до 60 000 тона годишно. Инвестицията получи зелена светлина на 11 януари, когато бе разгледана от експертен съвет в РИОСВ – Стара Загора.

Протестиращите издигнаха плакати с призив „Не на химическата индустрия в Розовата долина“, „Не Ви искаме отровните инвестиции, искаме чиста природа и здраве за хората“ и обявиха, че не приемат изводите, залегнали в доклада по ОВОС, в който се посочва, че бъдещата инвестиция би имала минимално отражение върху околната среда.

„Искаме това райско кътче да се запази“, заяви един от дошлите на протеста. Според жена от Горно Съхране местните не вярват, че производството е безопасно, въпреки уверенията в ОВОС и решението на експертния съвет към РИОСВ – Стара Загора. Хората са обединени в позицията си, че химическо производство не бива да бъде допускано в Розовата долина. Част от присъстващите предупредиха, че реализацията на инвестицията ще унищожи розопроизводството в региона, който е символ на маслодайната култура в България. Събралите се изразиха и сериозни притеснения за качеството на питейната вода, ако инвестицията се изпълни, тъй като районът е вододайна зона за намиращия се недалеч язовир „Копринка“. „Ако той бъде замърсен, това ще засегне всички населени места в Старозагорска област“, предупредиха участници в протеста. Те припомниха още, че разширяването на капацитета на производството на формалин е в непосредствена близост както до къщите, така и до жп-линия от основното трасе София – Бургас.

Местните са създали инициативен комитет срещу реализацията на планираната инвестиция, който е твърдо решен да обжалва в съда решението на екоинспекцията. Близо две седмици след заседанието на експертния съвет в РИОСВ – Стара Загора, обаче решението все още не е публикувано. Това възпрепятства неговото обжалване, тъй като по закон то може да бъде оспорено пред съда в двуседмичен срок.

„Ще продължим да се борим за правото на чист въздух, чиста вода и природа“, категорични бяха протестиращите. Те възнамеряват да организират и следващ протест, но този път пред сградата на Община Павел баня. По думите им инвестиционното намерение на „Кастамону България“ нарушава пряко Общия устройствен план на общината, тъй като предприятието се намира в зона, която не е чисто производствена, каквито са изискванията по закон.

Междувременно от „Кастамону България“ са изпратили своя позиция до Търговско-промишлената палата в Стара Загора. В нея частният инвеститор посочва, че при спазването на заложените мерки инвестицията може да бъде реализирана. Те посочват още, че предложението е преминало всички законоустановени стъпки и отговаря на нормативната уредба. От „Кастамону България“ припомнят, че до момента са инвестирали в страната повече от 300 млн. лв. и притежават сертификат за инвеститор Клас „А“. Според компанията съоръжението, което предстои да бъде изградено, притежава най-добри технически характеристики, а проектите и оборудването ще бъдат дело на фирми от Европейския съюз, които работят в тази област повече от 50 години. В становището си от „Кастамону България“ аргументират инвестицията и разширяването на производството на формалин с необходимостта от подобряване на конкурентоспособността на продукцията, произвеждана от предприятието. „Тази инвестиция, на стойност около 150 млн. лева, е от особено значение за фабриката и региона. В резултат на тези инвестиции капацитетът на фабриката ще нарасне, а това ще доведе и до увеличаване броя на работещите, както и до стабилизиране на пазарните позиции, което е от ключово значение при планиране на дългосрочна заетост. Освен това, в резултат на тези инвестиции, въздействието на производството върху околната среда, количеството на отпадъците, консумацията на енергия за единица продукт и въглеродният отпечатък ще бъдат намалени“, излагат в становището си до ТПП – Стара Загора, от „Кастамону България“.

Независимо от уверенията обаче местните са убедени, че производството на формалин в такива количества не е безвредно. Те настояват за изготвянето на нов ОВОС и становища на специалисти, които ясно да покажат какви са рисковете за природата и човешкото здраве. „Докато това не се случи, няма да спрем с протестите си“, категорични са местните жители.

В протеста днес се включиха и депутатите от БСП Георги Свиленски, Иван Ченчев и Георги Гьоков, които увериха, че ще внесат в следващото Народно събрание промени в законодателството за подобни заводи – да има задължително отстояние от населени места. „Имало е наредба, която регулира отстоянието, но някак удобно е отпаднала. Това трябва да бъде поправено, за да не се допуска подобна опасност за здравето на хората и природата“, заяви Ченчев.

Живко ИВАНОВ