Протестиращи посрещнаха Франс Тимерманс в София със запалени свещи

514
Франс Тимерманс бе посрещнат от представители на синдикатите с искания да се запазят въглищните мощности

Въглищата нямат бъдеще, но ЕК ще гарантира справедлив преход, обяви зам.-председателя на ЕК, който отговаря за Зеления пакт

„Ще разгледаме българския план за възстановяване и развитие като имаме предвид енергийните предизвикателства пред страната. Ще гарантираме справедлив преход за въглищните региони, никой няма да бъде изоставен и забравен“. Това заяви зам.- председателят на ЕК по климатичните въпроси Франс Тимерманс при откриването днес на форум, посветен на зеления преход. Той се организира в София в деня, в който България праща в Брюксел за одобрение своя план със записана индикативна дата за затваряне на въглищните мощности през 2038 г., предаде mediapool.

„Сега единствената държава без план е Нидерландия“, каза Тимерманс, който е от там. Той отбеляза, че е израснал във въглищен регион и дядовците му са били миньори и е бил свидетел на един недобре извършен преход там. Затова е изключително важно на работещите на такива места да се осигурят алтернативи и работни места.

„Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче, е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив“, коментира той пред бТВ преди старта на форума.

„Не казвам, че още утре ще извадим изкопаемите горива. Те ще бъдат заменени първоначално с природен газ, ядрената енергетика също ще продължи да играе роля“, допълни Тимерманс по-късно.

„Необходимо е да имаме инфраструктура, която ще играе ключова роля за мобилността и свързаността за бъдещето, тези, които работят в областта на въгледобива, трябва да бъдат обучени, да им бъдат променени уменията, да бъдат преквалифицирани“, каза още той пред форума.

Франс Тиберманс

Тимерманс отбеляза, че сегашната криза с цените на енергийните ресурси се дължи изцяло на търсенето заради възстановяването на икономиките след Covid пандемията и че в цялата тази ситуация цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни на фона на растящите от газ и петрол.

Франс Тиберманс беше посрещнат в София със своеобразен протест от представители на синдикатите.

„Те твърдят, че ние отказваме да водим разговори за това как да проведем справедлив зелен преход. Сега използваме възможността да го срещнем лице в лице, за да каже точно как да стане това, за да не останат десетки хиляди хора без работа, да не останем без ток“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Протестиращите носеха със себе си запалени свещи, с които намекнаха на зам.-председател на Европейската комисия за предизвикателствата, които зеленият преход поставя пред нашата икономика и енергетика, съобщи dariknews.

„Основаната теза на ЕК е: „Никой няма да остане зад борда“. Когато казваш това, то не предполага десетки хиляди хора да останат без работа, а цяла една държава да остане без ток“, посочи още Ваня Григорова.