Протестиращите от палатковия лагер край Стара Загора продължават с гражданското неподчинение

60
Четвърти ден остава блокиран най-прекият път от Стара Загора до автомагистрала "Тракия"

Диалогът им с кмета завърши с Отворено писмо

Отворено писмо до кмета на Стара Загора, областния управител, директорите на ОД на МВР, „Охранителна полиция“, ОПУ и медиите разпространиха преди час протестиращите от палатковия лагер на пътя Стара Загора – Хасково. То е своеобразен отговор след вчерашната им среща с кмета Живко Тодоров, на която той предложи да му бъде изпратено официално писмо с исканията на протестиращите, които настояват да бъдат допуснати до АМ „Тракия“, обеща съдействие за преговори с отговорните институции, но поиска гаранция, че автомагистралата няма да бъде блокирана.

В Отвореното си писмо от палатковия лагер определят предложението на кмета като „недопустимо и обидно“.

Поради значимостта на проблема, касаещ гражданите, ползващи най-прекия път от Стара Загора до АМ „Тракия“, медията ни публикува Отвореното писмо дословно:

 

„Във връзка с изразеното от кмета на община Стара Загора желание да се включи в казуса с блокирането на нашето преминаване към детелината на АМ „Тракия“, ние смятаме, че макар и закъсняло, отношение от негова страна действително е необходимо.

От 31.07.2020 г. ние сме блокирани на участък от път I-5 в Стара Загора от полиция и жандармерия. След многократни устни запитвания от наша страна към съответните органи ни беше отговорено, че преминаването ни е блокирано от същите с цел осигуряване на нашата безопасност.

При разговора с кмета на община Стара Загора на 03.08.2020 г. ни беше предложено да отправим към него писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на АМ „Тракия“.

Считаме предложението за неуместно, дори обидно. Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право. Кметът на община Стара Загора има правомощия да поиска оттегляне на органите на реда и очакваме от него да пристъпи към незабавни действия.“

 

Материалът подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Интервю с кмета на Стара Загора очаквайте по-късно през деня