Протестираща общинска съветничка от ПП „Възраждане“ нарече полицай „капут“

132
Общинската съветничка Искра Михайова на блокадата до подстъпа към АМ "Тракия". Снимка: Фейсбук

„Ма к’во го гледаш тоя капут, няма правомощия нищо да напраиии.“ Тази реплика отправи снощи към служител на „Охранителна полиция“ общинската съветничка от партия „Възраждане“ Искра Михайлова, която е една от организаторите на протеста в Стара Загора и участник в палатковия лагер към подстъпа на АМ „Тракия“. Обидната квалификация към полицая, който заедно с колегите си вече шести ден не допускат протестиращите до магистралата, за да не бъде блокирана, явно не е случайно изтървана от общинската съветничка, тъй като разправията й със служителя на реда е заснета на видео и качена във Фейсбук от нея самата.

Действието с развива около 21:30 часа снощи. Случайно или не, но по същото време беше блокирана автомагистрала „Марица“ от около 40 души, предвождани от един от Отровното трио – адвокат Николай Хаджигенов. От ОД на МВР – Хасково, съобщиха, че полицаите там са били грубо провокирани към употреба на сила от участниците в незаконната блокада и заплашвани, „че ще се върнат за тях“, след като униформените са успели да освободят пътя към Турция.

Припомняме, че общинската съветничка Искра Михайлова беше сред преговарящите с кмета на Стара Загора Живко Тодоров на 3 август, когато градоначалникът обяви, че ще съдейства на протестиращите пред институциите да осъществят исканото от тях автошествие до детелината на АМ „Тракия“, но поиска от тях уведомително писмо с намеренията им и гаранция, че няма да блокират магистралата. На следващия ден обаче участниците в блокадата отказаха да изпратят такова уведомително писмо, с мотива, че предложението на кмета е „недопустимо и дори обидно“. Де юре продължаваща вече шести ден блокада на пътя Стара Загора – Хасково е незаконна, а случилото се снощи подсказва, че целта е радикализиране на протеста.

Искра Михайлова е първи мандат общински съветник в ОбС Стара Загора и неуспял кандидат за кмет от ПП „Възраждане“, за която партия Софийска градска прокуратура поискала заличаване и разпускане заради системно нарушаване на Закона за политическите партии. Според информацията на прокуратурата предварителната проверка на ПП „Възраждане“ е започнала след сигнал от 4 юни т.г., а разследването е установило множество нарушения, свързани с регистрацията на партията й, като декларирани неверни данни за учредителите й.

Днес „Старозагорски новини“ се свърза по телефона с Искра Михайлова, за да коментира думите си, изречени по адрес на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения. Общинската съветничка отказа да отговори на въпросите ни, но обеща, че по-късно ще изпрати до медиите официално изявление.

Йовка НИКОЛОВА