Протекционистките текстове на пакета „Мобилност“ продължават да бъдат тикани напред

66

Нито една поискана поправка от България и периферните страни на ЕС по пакет „Мобилност“ не бе приета на заседанието на Комисията по транспорт към ЕП в понеделник. Комисията одобри регламента за командироване на водачите, тяхното време за почивка и каботажа от пакета „Мобилност“. Членовете на комисията отхвърлиха внесените от българските евродепутати поправки за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и за седмичната почивка на водачите. Развоят на събитията до голяма степен бе очакван. Гласуването в комисията е предпоследната стъпка, която съпътства приемането на спорното европейско законодателство. Очаква се в началото на юли пакетът „Мобилност“ да бъде окончателно разгледан, обсъден и гласуван при заседанията на ЕП.

„Гласуването в комисията е в ущърб за българската страна и нашите съмишленици от периферията на ЕС. Можем да предвидим и какво ще бъде окончателното решение по пакета“, заяви по темата за „Старозагорски новини“ народният представител от ДПС Халил Летифов, който е и председател на Комисията по транспорт в 44-тото НС. Старозагорският депутат за пореден път обяви текстовете на пакета за протекционистки и противоречащи на съществуването и приоритетите на европейската общност. България и останалите осем страни, които са категорично срещу действията на големите и развити държави, засягащи пряко транспортния бизнес у нас и в периферията на ЕС, вече обявиха, че ще заведат дело срещу пакета „Мобилност“, ако той бъде приет в този му вид, в Съда на ЕС. Летифов бе категоричен, че промяна в това намерение на страната ни не е настъпило.

Съществен момент, който дава надежди на всички противници на пакета, е очакваната оценка за въздействие върху околната среда от връщането на камионите, която предстои да изготви Европейската комисия. „Ще следим с интерес този доклад. Един от аргументите на България е, че на практика с прибирането на камионите на 8 седмици ще създадем допълнителен трафик, от който неминуемо ще последват негативи за околната среда. Българските фирми разполагат с около 60 000 камиона, а при положение че вътрешното потребление би могло да бъде задоволено с 1/10 от тях, то как останалите 90% от общия брой ще спомогнат за намаляване на трафика и прочистване на въздуха“, риторично запита старозагорският депутат.

Живко ИВАНОВ