Промишлени предприятия спират работа заради скъп ток

425
Обезлюдено на 3 декември предприятие заради цената на тока

Високата цена на ел.енергията на Българската независима енергийна борса стана причина да бъдат спрени промишлени предприятия в Стара Загора и страната. Ако в началото на годината токът за индустриалните потребители е бил 120 лв. за MWh с всички включени такси, на 3 декември цената е скочила на 300 лв./MWh.

„Това означава за потребители като нас само едно – невъзможност за работа и незабавно спиране на производствата ни“, коментираха от „Холдинг Загора“ ООД – Стара Загора, в който са обединени 14 предприятия с 2100 работници и служители, а три от фирмите са металообработващи с голямо електропотребление – „Прогрес“ АД, „Пресков“ АД и „Хранинвест – ХМК“ АД.

На 3 декември част от мощностите на „Холдинг Загора“ бяха спрени и 250 преустановиха работа. На 4 декември вероятно ще прекратят работа още 1000 човека.

Подобна е ситуацията и с „Холдинг Металик“ – Стара Загора. Тяхната леярна пещ в „Чугунолеене“ – Първомай, е спряна от 1 декември, както и енергоемките мощности в машиностроителното предприятие „Металик“ АД, а термообработващите пещи на „Енергоремонт“ – Гълъбово, работят само нощем.

„Решихме, че отново има грешка в изчислението на цената „ден напред“, както се случи преди месец и половина на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за следващия ден от 595.98 лв. за MWh, но по-късно призна за грешка и сесията беше анулирана, а цената – преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна“, коментираха от „Холдинг Металик“.

Индустриалните предприятия имат договори и поръчки от страната и чужбина, които не могат да изпълнят. Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар създава реален риск от фалити, коментираха от ръководствата на двата холдинга.

И всичко това в момента се случва при работещи въглищни централи, които продават на борсата най-евтиния ток след АЕЦ „Козлодуй“. А ако те бъдат принудени да спрат заради цената на квотите за въглеродни емисии в името на някакво химерно спасяване на планетата Земя, което в момента се кове в Катовице. Така и България ли ще трябва да затворим?

Йовка НИКОЛОВА