Прокурори и следователи даряват апарат за плазмафереза на УМБАЛ „Киркович“

137

На 28 януари (четвъртък) от 11:00 часа в административната част на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, ще бъде направено дарение на апарат за плазмафереза и необходимите консумативи за неговото функциониране. Апаратурата е предназначена за лечение на тежки случаи на инфектирани пациенти, в т.ч. и тези с коронавирусна инфекция. Средствата за закупуването на техниката са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които застанаха зад благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България. Благородната инициатива беше подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и от ръководството на Прокуратурата на Република България, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Дарението ще бъде връчено на ръководството на УМБАЛ „Киркович“ на церемония при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Освен на Университетската болница в Стара Загора такива автоматизирани апарати ще бъдат дарени също и на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение, произведени са от германска компания, която е лидер в създаването на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

През месец декември м.г. такъв тип апаратура беше дарена на СБЛАГ „Майчин дом“ и на Националния център по трансфузионна хематология. Предколедно, със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени и апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“, София и на МБАЛ „Бургасмед“, допълват от пресцентъра на Прокуратурата.

(СН)