Прокуратурата ще проверява УМБАЛ „Киркович“ за 7 години назад

762

Прокуратурата образува нови досъдебни производства за безстопанственост в 13 държавни болници в страната, между които и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, съобщиха в петък от държавното обвинение. От 15 март досега образуваните досъдебни производства срещу ключови за страната болници са общо 20. Отделно прокурори от Върховна касационна прокуратура са възложили на ГД „Национална полиция“-МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данни за безстопанственост в още 15 болници. Те са във връзка със сключени от тях договори за предоставяне /възлагане на медицински услуги. Сред 15-те няма болница от Стара Загора и областта.

По данни на прокуратурата новите досъдебни производства срещу 13-те болници, сред които е и УМБАЛ „Киркович“, са въз основа на доклад на Министерството на здравеопазването от април, съдържащ констатации от извършени проверки от ИА „Медицински одит“ и звено „Вътрешен одит“ на МЗ.

Периодът, който ще обхване прокурорска проверка за най-голямата болница в Старозагорска област – УМБАЛ „Киркович“, е от 1 февруари 2011 г. досега. В този период лечебното заведение е било управлявано от четирима изпълнителни директори, назначени по време на различни правителства –

д-р Николай Колев, д-р Петър Атанасов (по чието време стана обединението между МБАЛ „Киркович“ и Университетска болница Стара Загора), проф. Петрана Чакърова и проф. Йовчо Йовчев, който е настоящ изп. директор.

Данните за УМБАЛ „Киркович“ сочат, че извършените „Медицински одити“ през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. не се установили отклонения. През последните четири години са били извършени и два „Вътрешни одита“, касаещи сключени договори с доставчици и контрагенти – през 2015 и 2017 г., които също не са установили отклонения. Такива обаче са били констатирани през 2011 и 2014 г., които най-вероятно ще са обект на настоящата прокурорска проверка.

Медията ни припомня, че през декември 2014 г., когато тогавашният здравен министър Петър Москов освободи от длъжност изп. директор на УМБАЛ „Киркович“ проф. Петрана Чакърова, от МЗ разпространиха прессъобщение, че причината е допуснато от ръководството „немарливо отношение към пациентите и управлението на болницата“.

Предвид изключителната фактическа и правна сложност на делата в петък главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил разследването за безстопанственост на 13-те болници (7 от които в София и 6 в страната) да се извършва от следователи от Национална следствена служба. Цацаров е разпоредил също ръководството и надзорът върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен – за да се избегнат съмнения в безпристрастност.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА