Прокуратурата отне шофьорската книжка на Лютви Местан

27

Лютви Местан остава временно без шофьорска книжка. Мярката е по искане на прокуратурата, предаде dariknews.

С постановление на Окръжна прокуратура-Кърджали по отношение на Лютви Местан, привлечен като обвиняем за престъпление по транспорта, в резултат на което е причинена смърт, на основание чл.69а, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, е наложена мярка за процесуална принуда – временно отнемане на свидетелството му за управление на моторно превозно средство, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

В понеделник Лютви Местан бе привлечен към наказателна отговорност по случая с тежката катастрофа на главен път към ГКПП Маказа. При пътния инцидент в неделя загина 6-месечно бебе и бяха ранени други трима души.

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на детето.

На Местан е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Тя е съобразена с изискванията на НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. „В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели“, посочват от прокуратурата. На лидера на ДОСТ е наложена и забрана да напуска пределите на страната.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.