Прокуратурата издирва авджия, прострелял царски орел

429
Момент от прегледа на раненото орле от специалистите при Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Образувано е дело по сигнал за намерен прострелян екземпляр от защитения вид Царски орел, полицията вече работи по конкретизация на извършителя, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Една от най-редките и емблематични птици в света, която е била излюпена в гнездо на двойка царски орли край село Кирилово, община Елхово е намерена в тежко състояние на 20 септември в землището на село Тамарино.

Откарана е по спешност в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, където е установено, че орелът несъмнено е станал жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено ляво крило, а при рентгенография са установени 16 сачми из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайното му обездвижване. Според ветеринарните специалисти на Спасителния център състоянието на птицата продължава да бъде критично.

Орлето е само на няколко месеца, поставен му е бил джипиес предавател месец след излюпването и орнитолозите са проследявали маршрута му, включително в деня на прострелването.

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и спасява реколтата. Понастоящем между 40 и 46 са величествените птици в България, видът е застрашен от изчезване по целия свят, а родният Наказателен кодекс предвижда затвор до 5 години и глоба от 5 до 20 000 лв. за унищожаване на отделен екземпляр.

„Знаем с точност до минута кога е стреляно, със сигурност може да се определи видът на оръжието, очертан е и кръгът в местността край село Тамарино, където е намерено птичето, надяваме се извършителят да бъде установен и наказан с цялата строгост на закона. Това не е единичен случай, от началото на ловния сезон при нас пристигнаха няколко простреляни лешояда, една чапла и множество други ранени птици“, коментира д-р Христина Христова от Спасителния център в Стара Загора.

Петър ХРИСТОВ