Прокуратурата: Иванчева взе подкупа пред „Кристал“, ръцете й светнаха като елха от белязаните пари

913
Снимка Елена Бойчинова

„Българин с европейско мислене“ издал кметицата на „Младост“. В схемата участвал и посредник – бивш кмет на района

Кметът на района „Младост“ в София Десислава Иванчева, която бе арестувана вчера, е искала от строителен предприемач рушвети за 500 хил. евро, за да му задвижи документите и разрешителните за строителството. Това обявиха на брифинг в Съдебната палата представители на специализираната прокуратура и антикорупционната комисия.

Прокуратурата имала множество свидетелства за лошия и корумпиран начин на работа на Иванчева, а един конкретен човек дал най-много информация – строителен предприемач, който чакал разрешение от общината.

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че неназованият строител бил „българин с европейско мислене, за когото парите под масата не били начин за решаване на проблеми“. Гешев похвали предприемача, че искал положителна промяна в държавата.

Въпросният предприемач чакал разрешение за строеж от Иванчева още от юли месец 2017 година. Вече имал документ от главния архитект на София арх. Здравко Здравков, а разрешението от община „Младост“ било проформа и трябвало да се издаде за по-малко от седмица.

Тази преписка била бавена, след това загубена, след това отново забавяна.

За да му бъде издадено разрешителното, строителят получил оферта – 20 евро на квадрат за рушвет.

Така за общо 4-те сгради, които искал да построи в квартала, той щял да плати 500 хил. евро, като цената била „отстъпка за количество“.

Вчера е трябвало да бъде предадена първата вноска от първия рушвет за едната сграда.

Екип от 100 души следял Иванчева постоянно, за да се види кога ще бъде предаден рушветът и ще се насочи среща.

В цялата схема участвал и бивш кмет на район „Младост“. Той бил посредник по предаването и вчера взел процент от незаконната сделка, твърдят от прокуратурата.

До 10 ч сутринта във вчерашния ден все още не се е знаело къде ще бъде срещата за предаването на парите.

Срещата била между Иванчева, зам.-кмета Биляна Петрова и посредника – бивш кмет на „Младост“. Тримата се видели в кафето на градинката на „Кристал“. Там станало и предаването на парите.

Посредникът си взел 14 хил. евро процент от „сделката“, а Иванчева и нейната колежка прибрали кашона с парите на задната седалка на служебния автомобил, посочиха от прокуратурата.

Колата на Иванчева била спряна в центъра на София, непосредствено след приключването на сделката.

„Ние няма как да знаем откъде ще мине колата и къде ще бъде срещата“, коментира Иван Гешев.

Побързали със задържането, за да не изчезнат парите, обясни той.

При разследването службите използвали и специални разузнавателни средства, уточниха от спецпрокуратурата.

Защо Иванчева стоя 5 часа с белезници на булеварда?

На този горещ въпрос Иван Гешев отговори лаконично – за да може задържаната да гледа през цялото време какво се случва с белязаните банкноти, за да не може после да каже, че й били подхвърлени.

Били взети проби, а белезниците били, за да не пипа нищо и да изчезнат следите от маркираните банкноти по ръцете й.

В кашона в автомобила на Иванчева имало около 70 хил. евро, които пред нея били броени и описани. Свалили белезниците на зам.-кмета на „Младост“, защото й прилошало и за това повикали и линейки, уточни Гешев.

Когато прибрали Иванчева в спортната палата, ръцете й „светнали като елха“, каза Гешев, имайки предвид, че са излезли следите от маркираните пари.

Властите извикали и адвокат на Иванчева, който казал, че ще дойде, като може, а после давал интервюта по медиите.

Гешев уточни, че през целия период на акцията от няколко месеца, екип от 100 разследващи следили и разузнавали Иванчева.

Посредникът, бившият кмет на „Младост“, също бил задържан с процента си от сделката в градинката на Народния театър.

От спец. прокуратурата разкриха още, че Иванчева имала особен модел на работа – за да издава разрешителни, тя карала предприемачите да ремонтират детски площадки и да извършват други подобни обществено значими дейности.

В материала е използвана информация от offnews