Проект на НУ „Димитър Благоев“ спечели второ място в национален конкурс под егидата на пет министерства

1442

Проектът „Пътища за здраво бъдеще“ на учениците от Начално училище „Димитър Благоев“ – Стара Загора, с ръководител Женя Атанасова, бе отличен с втора награда на Министерството на младежта и спорта във възрастовата група 1 – 4 клас на церемонията по връчване на наградите от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ в София.

Инициативата се организира за единадесета поредна година от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Министерството на околната среда и водите, както и със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България. Конкурсът включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“.

„Щастлив съм, че този конкурс се превръща в традиция, защото проектите ви са сигнал към бъдещите поколения колко важен е здравословният начин на живот“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на церемонията по награждаването, като отправи своята благодарност и към партньорите на инициативата. Награди от министерствата-партньори и Представителството на Европейската комисия в България връчиха още ръководителят на Представителството на ЕК Огнян Златев, зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, съветникът на министъра на образованието и науката Емилия Лазарова, както и съветникът на министъра на културата Венцислав Велев.

В проекта „Пътища за здраво бъдеще“ в продължение на месеци работиха ученици от старозагорското НУ „Димитър Благоев, които се включиха в спортни прояви, изготвяне на комикси и постери с разнообразни здравословни рецепти, кулинарно шоу, кулинарна книжка и др.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 1 989 ученици от цялата страна заедно с техните учители и родители. По програмата „Посланици на здравето“ се проведоха 2 332 дебата и дискусии, 2 788 спортни прояви и 1 706 туристически похода. Бяха почистени над 3 226 замърсени района на територията на страната и бяха разработени 374 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот.

(СН)