Проект на Иван Милев се реализира след близо 100 години

29

Публикуваха поемата „Гарванът“ с нарисуваната от казанлъшкия художник корица

През 1921 година големият български художник Иван Милев рисува корица за „Гарванът“ от Едгар По. По различни причини издаването на книгата се проваля, но сега, почти 100 години по-късно, проектът му става реалност в издание на „Лист“. Преводът на поемата е на т.нар. „певец на българското село“ Елин Пелин. Идеята за новото издание възниква от изложбата „Посоки“ с картини на Иван Милев (1897 – 1927) в Софийската градска художествена галерия през 2017 г. Сред произведенията е представен и негов проект за корица на „Гарванът“ от 1921 г., собственост на Художествената галерия в Казанлък. От тяхната колекция е и рисунката с туш и гваш върху картон, по която Милена Вълнарова създава корицата на настоящата книга.

Иван Милев е роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на казанлъшкия учител Милю Лалев. Завършва Националната художествена академия и скоро се налага като майстор на темперната и акварелна техника в българското изобразително изкуство. Извънредно самобитният му декоративен стил е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но е свързан по-скоро с народните традиции и иконописта.

Иван Милев умира само на 30 години, поразен от испански грип. Тогавашната пандемия отнема живота на близо 100 млн. души през 20-те години на миналия век, или приблизително 5% от световното население. По-късно учените установяват, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря – свръхреакция на имунната система.

Петър МАРЧЕВ