Проектът за върха на Аязмото влезе в ЕСУТ

406
Проектантският колектив е запазил външния вид на някогашния култов за старозагорци ресторант

Административният съд в Стара Загора даде ход на дело срещу дарението

Идейният проект за преустройството на някогашния ресторант на „Балкантурист“ „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите е внесен за разглеждане в Eкспертния съвет за управление на територията (ЕСУТ), съобщи главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева. Той е изработен от екип на „Арт Студио“ ЕООД в състав арх. Петър Влахов и арх. Цветозар Сагов, и входиран на 27 април от митрополит Киприан.

В обяснителната записка е уточнено, че към момента някогашният ресторант е с разрушени вътрешни стени, частично са разрушени фасадите, липсва дограмата, но носещата конструкция не е компрометирана. Липсва техническа документация от етапа на строителството през 70-те години на миналия век. Застроената площ на преустройството е 832 кв.м, а цялата разгърната застроена площ е 2086 кв. Предвидени са 5 помещения за разполагане на експозиции под надслов: „Православно-историческо наследство II-ХХI векове“, „Старозагорски митрополити“, „История на създаване на парка“ и природонаучна сбирка. Отредено е място за реставрационна работилница, склад за църковна утвар, магазин за сувенири и конферентна зала. За хората с увреждания е предвиден асансьор. Входът е запазен откъм източната алея.

Тепърва експертите от съвета ще се произнесат по идейния проект.

Междувременно Административният съд в Стара Загора даде ход на делото, образувано по жалба на 8 старозагорци по повод решение на Общинския съвет да предостави безвъзмездно на Българската православна църква имота.

Според жалбоподателите предоставянето му на Светата старозагорска митрополия за създаването на църковен музей противоречало на няколко закона, липсвали мотиви за решението, а самият дарен обект не отговарял на описаните в акта за собственост параметри. Вносителите смятат, че с дарението се погазва конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата. Заради големия обществен интерес като страна по делото бе конституирана и Окръжната прокуратура.

Срещу даването ход на делото се обявиха юристите на Старозагорската митрополия и Общинския съвет, те са категорични, че жалващите се нямат конкретен правен интерес. Съдът разпореди експерти да обследват дарения имот до 12 юни, когато ще бъде следващото заседание.

Предвиден е стъклен купол за осветяване на вътрешното пространство

Някогашният ресторант на „Балкантурист“ е изграден през 70-те години на миналия ХХ век по проект на известния арх. Иван Попов, който е спечелил второто място за български павилион на международното изложение в Осака „Експо 1970“. В самия край на ХХ в. е приватизиран по линия на т.нар. РМД-а, след което е препродаден на бизнесмена Стойчо Кълвачев, който реши да изгради на негово място фирмена резиденция. След обществено негодувание и заплаха от тогавашния митрополит Галактион да анатемоса бизнесмена строителството през 2002 г. е спряно. През 2013 година община Стара Загора закупи имота, като заплати на продаващата го заради задължения на Кълвачев банка „Креди Агрикол“ 285 000 лв. В края на м.г. новият Старозагорски митрополит Киприан поиска полуразрушеният ресторант да бъде дарен с намерението там да бъде изграден музей на предшествениците му.

Решението на местните съветници беше взето в края на януари т.г., като беше направена уговорка в бъдещия митрополитски музей да има и кът за паркостроителството.

Месец по-късно Епархийският съвет промени намерението си и обяви, че на върха на Аязмото ще има не музей, а Център за православното историческо наследство.

Христо ХРИСТОВ