Проект с футуристичен вид на летяща чиния спечели конкурса за многофункционална зала в Стара Загора

133
Бъдещата зала ще е 5 нива

Проектантски екип на архитектурното студио „Атек-ВД“ ЕООД -София, който създаде визията на зала „Армеец Шумен“ спечели първото място в обявения от Община Стара Загора конкурс за многофункционална зала в новия старозагорски парк „Артилерийски“.

В конкурса участваха 13 колектива, като с най-много точки се оказа проектът на архитект Калоян Колев и колегите му конструктори – доц. Цветан Георгиев и гл. асистент Николай Милев.

По думите на управителя на дружеството – проф. Валери Иванов, който е преподавател във УАСАГ, прогнозната цена за старозагорската „Арена Армеец“ е 20 млн.лв. без ДДС, но сумата едва ли ще стигне за цялостното изпълнение. Залата ще бъде с капацитет до 5 200 зрители, и ще бъде на 5 нива.

Според проф. Иванов има възможност да се разработи стратегия за бъдещата финансова самоиздръжка на съоръжението, което освен за спортни събития ще може да се използва и за масови събития, включително за провеждане на конгреси. Отделено е специално място и за бъдещ музей на спорта. За старта на конкурса за залата в края на миналата година правителството предостави безвъзмездно на Община Стара Загора 4.5 млн лв., при последното посещение на премиера Бойко Борисов стана ясно, че от бюджета ще бъдат осигурени още 25 млн. лв.

Екипът на архитектурното студио „Атек-ВД“ ЕООД – София, който спечели конкурса за старозагорската многофункционална зала в новия градски парк „Артилерийски“. Арх. Калоян Колев е първият вдясно

На второ и трето място журито с председател ректора на УАСАГ проф. Иван Марков класира проектите, представени от „Тилев архитекти“ ЕООД  и „АТМ“ ЕООД от София. Присъдени бяха три награди от по 20 хил., 10 хил. и 5 хил. лв. Предстои съвсем скоро Общината да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, а очакванията са строителството да стартира през 2021 г.

Освен залата в Шумен екипът на победителя е проектирал спортни зали в Ямбол, София и Белоградчик, негови обекти има изградени в Ал Алмейра, Дубай и Карибските острови. Арх. Калоян Колев е автор и на идейния проект за реконструкцията на шуменския стадион „Панайот Волов“.

Христо ХРИСТОВ