Продължението на бул. „Славянски“ няма да се случи през 2019 г.

239
Ремонтът в СУ "Железник" вече е приключил, предстои почистване на помещенията, преди учениците да използват реновираните си класни стаи

Причината е в отчуждителни процедури, средства за които не са заложени в тазгодишния бюджет

Изграждането на продължение на бул. „Славянски“ няма да се случи през настоящата година. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на брифинг в отговор на журналистически въпрос. Причината за това са отчуждителни процедури, които предшестват самата реализация на проекта. Кметът обясни, че по-голямата част от терените, през които преминава удължаването на булеварда, са частна собственост, а в бюджета на Общината за тази календарна година средства за подобна процедура не са предвидени. На този етап ще бъде извършено проектиране, а реализацията на проекта ще бъде оставена за по-късен етап. За продължението на бул. „Славянски“ настояваха част от политическите сили в местния парламент. Преди дни председателят на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Иван Иванов съобщи, че продължението на булеварда вече е в проектна готовност. Той уточни, че според плановете „Славянски“ ще свършва на кръстовището на бул. „България“, което води към Старозагорските минерални бани.

Сериозна санкция очаква фирмата, която изпълнява проекта за централната пешеходна зона, обяви още кметът Живко Тодоров. Той отбеляза, че санкцията ще бъде за всеки ден, в който не се е работило, без дните с тежки метеорологични условия. „Към днешна дата не мога да заявя колко точно ще бъде наказанието на фирмата, защото трябва да изчакаме дейностите да приключат. При лошо време те имат право да пуснат уведомление, че не могат да работят поради неподходящи условия. Наказанието обаче ще бъде за дните, в които е можело, но не са работили. Смятам, че санкцията, която Община Стара Загора ще наложи, няма да бъде никак малка“, заяви Тодоров. Той уточни, че няма опасност забавянето на ремонтните дейности да надхвърли срока за реализацията на проекта. Реконструкцията на бул. „Цар Симеон Велики“ в участъка от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Св. патриарх Евтимий“ е част от втория етап на проекта за „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора“, който се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Градоначалникът на Стара Загора увери отново, че глоба ще бъде наложена и на изпълнителя на ремонта в СУ „Железник“. Санкцията е провокирана от забавяне в работата на фирмата. Живко Тодоров съобщи, че ремонтът в сградата е приключил, предстои помещенията да бъдат изчистени, след което учениците на СУ „Железник“ ще могат да използват реновираните си класни стаи.

Усилено се работи и по продължението на парк „Артилерийски“, за което Община Стара Загора получи финансови средства от централния бюджет в края на миналата година.

Живко ИВАНОВ