Продължават опитите за изграждането на войнишки паметник в село Спасово

121
Стефан Пенев, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Инициативния комитет за изграждането на възпоменателния монумент

Кметицата на Чирпан отказала да предостави място за строеж, впоследствие инициаторите на родолюбивата идея получили единодушната подкрепа от ОбС

Шест хиляди лева все още не достигат, за да започне изграждането на войнишки паметник в чирпанското село Спасово. Монументът ще бъде посветен на 66 жители на селото, отдали живота си за националното обединение на България в Балканската и Първата световна война. Самият проект на паметника е получил одобрението на Областна дирекция „Военни паметници“. Това съобщи за медията председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стефан Пенев, който е и председател на Инициативния комитет за паметника. Изграждането му ще струва близо 21 хил. лева. До момента чрез различни инициативи са събрани 10 000 лв. За начинанието е било информирано Министерството на отбраната, откъдето са обявили, че ще помогнат с максималната предвидена от закона сума за такива дейности – 5000 лв. „Продължаваме опитите за набирането на останалите средства. Нямаме никакво намерение да се отказваме, въпреки че срещаме редица административни пречки“, разкри Пенев. Трудностите на начинанието възникват при процедурата за определяне на място на монумента в селото. По думите на Стефан Пенев кметът на Чирпан Кичка Петкова е отказала да предостави място за строеж. В резултат на отказа Инициативният комитет внася предложението за обсъждане в Общински съвет Чирпан, който с пълно единодушие дава своето съгласие за изграждането на възпоменателния монумент.

След преодоляването на тази пречка подбудителите на родолюбивата инициатива продължават с усилията си за набиране на средствата. Надеждите им са, че до отбелязването на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор (27.11.) паметникът ще бъде построен в село Спасово.

Стефан Пенев коментира и тиражираните от определени медии твърдения, че проведеното събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва край Тетевен се е превърнало в редене на евентуален бъдещ служебен кабинет на Румен Радев. „Това са пълни лъжи и фалшиви новини,“ категоричен бе Пенев.

Живко ИВАНОВ