Продават за половин милион лева култова къща в Стара Загора

246
Култовата къща, свързана с почитания от комунистическия режим литератор и преводач на Маркс и Енгелс Георги Бакалов в Стара Загора, търси купувач срещу 520 000 лева

Двуетажна къща в централната част на Стара Загора, строена през 1910 година от известната възрожденска фамилия Бакалови (от нея произхожда литературният критик и историк Георги Бакалов (1873-1939 г.), е изкарана на пазара на недвижимите имоти.

Продавачът Стойчо Кълвачев иска за имота 520 000 лв., като е склонен да намали цената при бързо постигане на споразумение.

Домът е принадлежал на търговеца Миньо Бакалов, който с приходите от личния бизнес издържа четиримата си братя Господин, Георги, Крум и Борис да се изучат в Швейцария и България. Не са запазени имената на проектанта и строителя, но по своята външна архитектура и вътрешно разпределение е типична за началото на ХХ век: двуетажна, с мазе и таван, източна фасада и вход към улицата, отделна двойна порта за вход в двора. Няколко стълби бележат достъпа в къщата от южната фасада през двора от близо 400 кв. м. От малкия салон се влиза в четири самостоятелни стаи на първия етаж и по вътрешни стълби – на втория. И тук, както традиционно в старите градски къщи, има втори „черен“ изход от кухнята към двора.

След 9 септември 1944 г. домът е бил национализиран, ползвали ли го за канцеларии на общински служби. След 10 ноември 1989 г. е реституиран от наследниците на фамилията, които не след дълго го продали и там известно време беше първата редакция на „Старозагорски новини“. Запознати твърдят, че спънка за продажбата е фактът, че къщата е паметник на културата от местно значение. Освен това имотът попада в рамките на археологическия резерват „Верея – Августа Траяна“, което прави проблематично новото строителство там.

Христо ДИМИТРОВ