Проверяват старозагорска фирма, почистваща коритото на река Тунджа

161
Около 20 души от Розово днес сутринта се събраха на моста край селото, за да изкажат притесненията си пред областния управител

От днес Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, започна проверка на старозагорска фирма, която почиства коритото на река Тунджа в участъка на казанлъшкото село Розово.

Поводът е недоволство от страна на местни жители, които са синализирали в понеделник областната управа, а днес сутринта се събраха на моста край селото, за да изкажат притесненията си от действията на фирмата пред областния управител Гергана Микова.

Дружеството работи на мястото от няколко години по проект за почистване на речното корито и осигуряване на проводимост на реката. Според хората обаче фирмата превишава зададените й по проекта задължения и извлича големи количества инертен материал от речните легла. Розовци смятат, че това нарушава екологичното равновесие в района, смъква нивото на подпочвените води и създава предпоставки за срутване на основите на моста, който свързва няколко села с близкия Казанлък.

Според специалисти в бранша извличането на по-големи количества инертни материали от речното корито не застрашава моста, тъй като реката ги възстановява след определено време, но пък, ако на речното корито не бъде осигурена необходимата проходимост при предстоящите дъждове, това може да причини наводнение.

По договор обаче частната фирма е трябвало да извлича инертни материали на дълбочина до 1 метър, но изпратената още в понеделник комисия от областната администрация визуално е установила, че на 200 – 300 метра от моста е копано „по яжко“. Това е бил и поводът да бъде сигнализирана Басейнова дирекция, която е компетентният орган, който трябва да се произнесе по спазването на проекта от страна на фирмата.

След приключването на проверката ще стане ясно дали фирмата е превишила зададените й по проект задължения. По неофициална информация тя вече веднъж е била санкционирана при почистването на речното корито на река Марица.

Йовка НИКОЛОВА