Проверяват зам.-министър за частна вила с минерален басейн по европроект

109

Върховната касационна прокуратура започна проверка на луксозната вила, построена върху терена на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Държавното обвинение съобщи, че е самосезирало по публикацията в mediapool, макар оригиналното разследване да бе публикувано в сайта „Биволъ“.

Отделно е разпоредено на НАП да извърши данъчна проверка на замесените в проекта за луксозната къща за селски туризъм, която вероятно не се ползва по предназначение.

Прокуратурата е изискала от Държавен фонд „Земеделие“, заверено копие от проекта за вилата, финансиран по Програма за развитие на селските райони. В хода на проверката ще се изискат писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, включително държавните служители. Ще се провери дали е спазено задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва къщата за туризъм.

Преди седмица сайтовете „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ излязоха с разследване за луксозна вила край Сандански, построена върху парцел на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Къщата е финансирана с 380 000 лв. по европейски проект, финансиран от ПРСР. Плащането по проекта е одобрено от ДФ „Земеделие“ през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

Имението е от половин декар, но никога не е работило като семеен хотел за развитие на селски туризъм, показва проверката на двете медии. Те допълват, че „къщата за гости“ се ползва като частна вила от Александър Манолев и семейството му. Специалната екстра на къщата е, че има тръбопровод от 3 км, който осигурява минерална вода от Сандански.

Александър Манолев е купил терена в началото на 2013 г. След това той е учредил право на строеж на „жилищна сграда – къща за гости“ с разгърната площ от половин декара на фирмата „Агротрейд – Ана Димитрова“ ET. Фирмата пише проект до фонд „Земеделие“ и печели субсидия от 390 160 лв. по европейска програма, за да построи къща за гости. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв.

Строежът на имението от половин декар приключва през октомври 2015 г. и е прието почти без забележки.

В коментар за „Биволъ“ Александър Манолев обявява, че нямам никаква собственост в Сандански. Той обяснява, че продал парцела през 2012 г. на Ана Димитрова.

Проверката в кадастъра и имотния регистър показва, че земята все още е собственост на Александър Манолев. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж в полза на фирмата, пише „Биволъ“.

Същеврменно фирмата „Агротрейд – Ана Димитрова“ не отчита никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал, каквото задължение има съгласно договора за проекта, посочва „Биволъ“.

За сметка на това Александър Манолев почива там със семейството си, както той самият признава от коментара си за сайта.

Източник: mediapool