Проблемът с уличното осветление на Стара Загора – с испански адрес

501
Тъмнината в центъра на Стара Загора

До края на седмицата уличните лампи ще светнат, увери кметът Живко Тодоров

Проблемът с уличното осветление в Стара Загора ще бъде решен до края на седмицата, съобщи за медията ни кметът Живко Тодоров. Същото уверение дадоха и от старозагорската фирма, спечелила търга за поддръжка на осветлението и подписала договор с Общината в началото на август т.г.

Проблемът с тъмните улици в областния град и селата се дължи на прекъсната връзка със софтуера и сървъра, които управляват уличното осветление. Оказа се обаче, че софтуерът и сървърът не се намират в България, а в Испания!?

А понастоящем на тъмно са не само Стара Загора, но и други общини от страната. Причината е в неплатени СИМ карти, с които се извършва управлението, а българските представители на испанската фирма „Етралукс“, която е извършила модернизацията преди 4 години и която има монопол върху софтуера на 13 общини от Северна и Южна България, са неоткриваеми.

Според публикации на медии от Горна Оряховица, която също тъне в тъмнина, осъвременяването на уличното осветление в тези общини е станало през 2014 г. със средства от Фонд ФЛАГ. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма тогава е извършило процедура по избор на изпълнител, като е разделило поръчката на три лота. Испанската „Етралукс“ е спечелила два лота за 13 български общини. След приключване на работата от „Етралукс“ е трябвало да предадат сървъра и софтуера на съответните общини, но по неизвестни причини това не се е случило и фирмата запазила изцяло монопола върху управлението на осветлението. Сега обаче управлението е прекъснато, а от българското представителство на испанската фирма никой не реагира.

В момента старозагорската фирма, спечелила търга за поддръжка на уличното осветление, връща стария режим на управление – монтиране на часовници по ел. таблата за пускане на лампите в определен часови пояс. Оттам увериха, че екипите им работят денонощно. Очаква се работата да приключи до края на седмицата, като надеждата е след време Община Стара Загора да се сдобие със софтуера и сървъра и автоматичното управление на уличното осветление да бъде възстановено.

Йовка НИКОЛОВА