Проблемите в Чирпан се задълбочават: Наложен запор поставя общината във фактически фалит

97
Участниците във днешния брифинг

Близо месец банковите сметки на Община Чирпан са запорирани, което поставя местната власт във фактически фалит. За това сигнализираха на време на брифинг представители на различни политически сили в Общинския съвет на града, между които ГЕРБ и Местна коалиция „Коалиция Чирпан“. Запорът е наложен от страна на частен съдебен изпълнител в резултат на вземане от консорциум от фирми, изпълнили строително-монтажни работи по изграждане на водопроводна мрежа. По думите на бившия кмет на Чирпан и настоящ общински съветник от „Коалиция Чирпан“ Васил Донев става въпрос за вземания в размер на 7 млн. лв. Сумата е колосална за общината, чийто бюджет е около 12 млн. лв. Проектът за водопроводната мрежа бе изпълняван по Оперативна програма „Развитие на селските райони“ за предходния отчетен период. Поради неизпълнение на заложените в програмата критерии и показатели, определени от финансиращия орган и неприемане от комисия на ДФ „Земеделие“, на общината е наложена финансова корекция. В резултат на това не са разплатени сметките с фирмите, а те от своя страна са потърсили вземанията си по съдебен ред. Представителите на политическите сили в града бяха категорични, че местната управа в лицето на БСП и кмета Кичка Петкова правят всичко възможно, за да укрият този факт, отказвайки да предоставят каквато и да било информация.

Областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов подчерта, че дефектите при реализацията на проекта са били във всеки един етап от неговото създаване. „Пикът е, когато идва държавно-приемателна комисия на ДФ „Земеделие“, която посочва, че нищо не е направено. Проектът и неговото верифициране става по време на Орешарски, т.е. аргументът с политическия натиск е несъстоятелен“ подчерта Йорданов. От своя страна Васил Донев изрази притеснение, че с блокирани сметки Община Чирпан няма да има възможността да се разплаща със своите доставчици на услуги. „Аз лично се притеснявам, че този запор отразява едно моментно състояние, но може да се превърне в хронично заболяване на финансовите потоци на общината. Имам предвид, че на принципа на доминото могат да тръгнат и други фирми, доставчици на външни услуги, да си търсят парите по съдебен ред.

Областният координатор на ГЕРБ подчерта, че липсата на стабилност в местната власт на практика отрязват всякакви пътища за навлизането на инвеститори в града.

Община Чирпан се оказва и единствената в Старозагорска област с неприет бюджет за 2019 г. Въпреки че е бил дебатиран на изминалите две поредни сесии, финансовият документ не е гласуван заради факта, че в капиталовата програма на общината няма нито един обект със заложен строителен надзор. Наред с това не са заделени и средства за проектна подготовка, без която кандидатстването по различните програми и фондове се обезсмисля.

Пламен Йорданов и Васил Донев припомниха, че на последното заседание на местния парламент в Чирпан нито един представител на общинското ръководство не е присъствал на сесията. Според Йорданов и Донев тази неизвестност дава поводи за притеснение, че целите, които по традиция всеки един бюджет има, трудно могат да бъдат изпълнение под угрозата от запора от 7 млн. лв. Представителите на политически партии отхвърлиха категорично ширещото се твърдение, че заради неприемането на бюджета Община Чирпан не може да се разплати с фирмите, които по договори извършват различни услуги. „Подвеждат нашите съграждани, че разплащането на контрагентите на Общината не се извършва заради неприемането на бюджета. Знаем обаче, че при такава ситуация по закон се работи с предходния бюджет с 1/12 част от разходната му част. Т.е. проблем в тази посока няма“, уточни Донев.

По повод обявеното от местната власт начало на проекта за изграждане на нова пречиствателна станция участниците в брифинга посочиха, че Чирпан е една от трите общини в страната, които все още не разполагат с подобно съоръжение. Те предупредиха, че ако това не се случи, ЕК ще наложи санкция на страната ни, а държавата от своя страна ще бъде принудена да глоби и без това финансово закъсалата община. Около 1.5 млн. лв. от проекта трябва да бъдат осигурени от бюджета на Чирпан.

От ГЕРБ посочиха, че на предстоящата сесия на ОбС съветниците им ще подкрепят приемането на записна заповед за авансово плащане по проекта в размер на 9% от неговата стойност, за да могат да стартират дейностите по него.

На въпрос има ли кметът Кичка Петкова реализиран проект в рамките на двата си мандата Васил Донев отговори, че в първия е изпълнявала унаследени проекти, а последните 4 години Община Чирпан няма спечелен нито един европроект. Запитан за възможните изходи от създалата се ситуация, Донев категорично заяви, че на база опита му като кмет на Чирпан не вижда полезен ход за местната администрация без подкрепата на държавата. „Натрупаните във времето проблеми са резултат от нисък административен капацитет, а кметският кабинет не е училище“, подчерта той.

От ГЕРБ и „Коалиция Чирпан“ ще разпространят до местната общественост открито писмо, за да информират съгражданите си за моментното състояние на общината.

Живко ИВАНОВ