Притежател на наркооранжерия от град Шипка се споразумя за 16 месеца затвор

281
Огромното количество канабис е било отглеждано при високотехнологичния условия

Ефективен 16-месечен престой в затвора и глоба в размер на 10 000 лв. постигна в резултат на споразумение с наблюдаващия прокурор притежател на модерно обзаведена наркооранжерия в град Шипка.

32-годишният Петко Атанасов беше арестуван на 8 март т.г. в дома си на улица „Никола Кавалов“, след като след продължило почти денонощие броене полицаите установиха 508 броя стръка канабис, засадени и отглеждани при високотехнологични условия. При обиска бяха намерени боен пистолет и 192 патрона за него. От присъдата се приспадат месеците, при които мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Пред Районен съд – Казанлък, подсъдимият Атанасов заяви, че разбира обвиненията и последиците от споразумението, съгласен е с тях и доброволно е подписал споразумението.

Масивната двуетажна къща в Шипка Атанасов закупил преди две години

Оранжерията, в която са инвестирани над 20 000 лв. за закупуване на технически приспособления, гарантиращи оптимални условия за отглеждане на наркотичните растения (600 стръка с височина до 1.5 м), беше открита в двуетажна къща на улица „Никола Кавалов“ в планинското градче. Атанасов е станал неин собственик през 2019-а, предполага се, че това е щяла да бъде първата реколта. Експерти пресмятат, че при сегашните цени на марихуаната на черно от 15 лв./грам печалбата е щяла да надхвърли 150 бона.

Оранжерията беше снабдена с термопомпа, има капково и аерозолно напояване, поставени са специални отоплителни рампи и вентилатори, сградата е много добре санирана и това обяснявало сравнително малкия разход на електроенергия. Растенията бяха разположени на два етажа, за себе си домакинът беше оставил само едно помещение, в което сложил спалнята си и готварски уреди. Къщата е обградена с висок зид, има метални врати и на практика никой не можел да види какво става във вътрешността. На името на Петко Райнов Атанасов в Търговския регистър се води единствено една фирма: „Пимейд“ ЕООД, занимаваща се със строителство и ремонти, която е учредена с уставен капитал от 100 лв. на домашния адрес на мъжа в казанлъшкия квартал „Изток“, блок 45. Атанасов притежава два леки автомобила: „Форд Транзит“ и „Пежо Партнърс“.

Христо ДИМИТРОВ