Припомниха юбилея на Чудомир с цитат и акварел отпреди 81 години

91
Акварелът "Циганска сватба" е рисуван преди 81 години от Чудомир, който е роден на 25 март 1890-а

С цитата „Няма лекарство за раждане или смърт, затова нека се порадваме на промеждутъка“ и акварела „Циганска сватба“ от далечната 1939-а отбеляза 130-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски-Чудомир в социалните мрежи историкът проф. д-р Вера Бонева.

Тя припомня, че традиционните за Казанлък Чудомирови празници по разбираеми причини заради извънредното положение са отложени за по-добри времена, но е избрала да извади от огромното му наследство, съхранявано в едноименния Дом-музей на народоведа и Централния държавен архив, писмо-картичка от туриеца до приятеля му Асен Василиев.

От него става ясно, че и в най-гладните следвоенни дни през зимата на 1945 г. Чудомир продължава да обогатява колекцията на казанлъшкия музей с произведения на български и румънски художници, като на изпратената от него картичка наместо адрес на подател има само инициалите му Чуд. и К.к. Това обаче не е затруднило пощальоните да я доставят до получателя.

Картичка от зимата на 1946 г. до художника Асен Василев

Към нея проф. Бонева е прибавила и картичка до Христо Вакарелски, в която писателят-хуморист го известява, че: „Към Великден (1946 г.) ще излагам моите „Нашенци“.

„Нито грам униние, мрънкане и отчаяние няма в писмата и в дневника на Чудомир от трудните за цялото българско общество първи следвоенни години. Напротив – волята му за работа се удвоява, събирателската работа за музея става особено интензивна, а акварелните и графични образи на българските чешити изпълват ателието на първия етаж на казанлъшката улица „Трапезица“ 6″, допълва историкът и предлага въпреки извънредната ситуация да продължим, макар и в домашна обстановка, с „по-издълбоко вглеждане в бликащите от жизненост образи на „нашенците“.

Христо ХРИСТОВ