Принцесата на Саксония дари болнични легла на УМБАЛ „Киркович“

193
Проф. Йовчо Йовчев с принцеса Теофана фон Саксен

20 болнични легла с шкафчета дари на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ принцесата на Саксония Теофана фон Саксен. Дарението е напълно безплатно за най-голямото лечебно заведение в Старозагорска област.

Теофана фон Саксен, която е с български произход, съобщи, че леглата идват от болнично заведение в Германия и общата им стойност се изчислява на 4 000 лв. Директорът на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев не скри, че подобно дарение до момента лечебното заведение не е получавало. Той уточни, че 10 от леглата вече са разпределени в Клиниката по ортопедия, а останалите 10 – в Отделението по физиотерапия.

Теофана фон Саксен подчерта, че с такива придобивки ще се сдобият и болниците в Сливен, Тетевен и Перник. „Успяхме да ангажираме около 70 камиона, които пренесоха близо 3 000 легла и шкафчета за болници в страната от Германия. Тези дарения са напълно безплатни за българските болници и са резултат от личните ми контакти. Ако те трябваше да бъдат заплатени, щяха да струват около 10 000 лева,“ коментира принцесата на Саксония, чийто баща Петър Аладжов е бил председател на Българската търговска банка и върховен комисар на военновременното стопанство в България по времето на Втората световна война. Първият си благотворителен жест Теофана фон Саксен е направила в началото на демократичните промени у нас, когато от свои близки разбрала за състоянието на здравните заведения у нас. През 2013 г. тя е била удостоена с почетен плакет от здравното министерство.

В знак на признание за направеното дарение проф. Йовчо Йовчев подари на Теофана фон Саксен картина на старозагорски художник с благодарствено писмо за благородната й инициатива и с надежда тя да не остане единствена. Проф. Йовчев разкри, че за последно лечебното заведение е закупило нови легла през 2011 г. На срещата с Теофана фон Саксен присъстваха зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, директорът на РЗИ – Стара Загора, д-р Златина Нанева, директорът на РЗОК д-р Жулиета Здравкова, както и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

Д-р Стоян Николов

В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ беше представен и модерен термограф за ранна диагностика на рак на млечната жлеза, с който болницата се сдоби преди около месец. Новият апарат е на стойност 1 000 лв. Д-р Стоян Николов обясни, че уредът е част от системата за ранна диагностика на рака на млечната жлеза при жените. Предимствата му са, че е преносим и лесно може да бъде ползван. Няма лъчево натоварване на пациента и няма ограничение във възрастта на изследвания пациент. Д-р Николов уточни, че на този етап НЗОК не поема разходите по изследването, което в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ се предлага на стойност от 40 лв. Специалистът съобщи още, че с новата придобивка ръководството на болничното заведение е решило да създаде университетски диагностичен център за ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Предвижда се той да бъде към хирургичната клиника.

Живко ИВАНОВ