Примабалерини припомнят под липите култов балет

189
Възстановената в истинския й блясък "Нестинарка" от трупата на Старозагорската опера с участието на Анелия Димитрова в ролята на Демна

Марин Големинов ходил да гледа на живо нестинарки в странджанско село, преди да напише танцовата драма

Едни от най-известните балерини в България си дават днес среща в Стара Загора по повод 80-годишнината от премиерата на култовия спектакъл „Нестинарка“ от маестро Марин Големинов. Инициативата е на внучката му Лили Големинова и е в рамките на провеждащия се в Града на липите традиционен Фестивал на оперното и балетното изкуство.

В разговора-дискусия, който ще започне от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, участие ще вземат примабалерини от постановките на националната ни опера през 1960-те – 1980-те години – Вера Кирова, Калина Богоева и Силвия Томова, и от Стара Загора – Снежана Дескова (1967), Ромина Славова (2005, 2018) и Анелия Димитрова (2018).

Специално за случая ще се прожектират кадри от Златния фонд на БНТ. В тях са включени освен фрагменти от различни постановки и свидетелства на Марин Големинов, Асен Найденов, Маргарита Арнаудова, както и на първата изпълнителка в ролята на Демна – Нина Кираджиева.

Работата си по създаването на танцовата драма Марин Големинов започва през 1938 година, докато специализира „Композиция“ в Мюнхен. За либрето избира разказа „Нестинарка“ на писателя Константин Петканов от сборника му „Омайно биле“.

След завръщането си в България Марин Големинов посещава странджанското село Българи – извор на нестинарството в България. В своята статия „Пътуване из нестинарския край“ той описва преживяването си така: „Лицата на нестинарите са бледи, държането издава неспокойствие. Всички са в очакване. Изведнъж със звуците на гайдата излезе от конака една нестинарка, заситни по равния двор с вдигнати ръце и завика с див глас: „Въх-въх“. Това провикване има нещо много първобитно в себе си, животинско бих казал. То действа на нервите и разтърсва…“

В началото на 1940 г. партитурата е готова. Големинов я предлага на Софийската опера. Тогава директор е Асен Найденов. Според него нито една българска опера не успява да се задържи дълго на сцената и той убеждава автора да изчака по-добри времена. Още на следващата година директор на Операта става Петко Стайнов, който включва „Нестинарка“ в репертоарните планове за 1941-1942 г., а премиерата е точно преди 8 десетилетия – на 4 януари. Хореограф е била Мария Димова, режисьор – Хрисан Цанков, а диригент – Асен Найденов. Участват Нина Кираджиева като Демна, Лидия Диамандиева – Струна, Живко Бисеров – Найден, Лили Берон – Босилка и др. До края на сезон 1942-1943 г. „Нестинарка“ е играна 30 пъти, нещо невероятно за българско сценично произведение по онова време. В някои от представленията в ролята на Демна е самата Мария Димова.

Христо ХРИСТОВ