Приказка за любовта и добротата ще оживее в Старозагорската опера

83

На 14 декември от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще оживее отново шедьовърът на Джакомо Пучини – операта „Бохеми“. Каква по-хубава петъчна вечер от тази музикална приказка, в която участват две прекрасни и силни жени! Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. В ролята на Мими е Беса Лугичи (Косово), която публиката на Стара Загора вече познава. Новото лице е Михаил Михайлов в ролята на Рудолф, който е преминал през оперните сцени на Великобритания, Германия, Япония и Русия. Световно признатият румънски художник Каталин Йонеску-Арборе е автор на оригиналната сценография, решена в кинематографичен ракурс. Утвърдената дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова облича героите в адекватни на епохата костюми в синхрон с цялостната атмосфера на драматичната история за любовта. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, който поставя „Бохеми“ за втори път в своята кариера. Зрителите ще станат свидетели на интересно сценографско и режисьорско решение, в което максимално се използва сценичната техника – въртяща сцена, движещи се платформи, наклони – подход, който променя разказа в самата опера като сменя и местата на действието.

В главните роли участват още Елена Петрова – Мюзета, Валери Турманов – Марсел, Теодор Петков – Шонар, Пламен Кумпиков – Колин, Александър Марулев – Беноа и Алсиндор, и др., оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, а също и деца от вокалната студия ДЮСОБ „Маргаритки“.

В България „Бохеми“ е изпълнена за пръв път през 1922 година в Софийската опера под диригентството на маестро Георги Атанасов. На Старозагорска сцена е представена за първи път на 3 юни 1950 г. Следват премиери през 1959-а, 1964-та, 1976-а, 1987-а, 1993 г., а последната е на 10 февруари 2000 г.

От Старозагорската опера съобщиха, че при закупуване на три билета на постановката „Бохеми“ на 4 декември четвъртият ще е безплатен. Тоест поканата е за посещение с приятели.

(СН)