Признателни казанлъчани отдадоха почит към делото на Емануил Манолов

121

С общо изпълнение на „Хубава си, татковино!“ признателни казанлъчани отдадоха почит към делото на големия български композитор Емануил Манолов, по случай 160-годишнина от неговото рождение. На Маноловата могила в парк „Тюлбето“, където е събирал своите ученици и хористи за представления, и където днес се издига неговият паметник, а в близост се намира и неговият гроб, десетки представители на културните среди в Града на розите си спомниха за забележителното творчество на Емануил Манолов и за обичта на казанлъчани към него. За краткия си, едва 42-годишен живот той е завещал на България десетки детски и хорови песни, създава първата, макар и незавършена, българска опера „Сиромахкиня“, изпълнена за първи път на казанлъшка сцена, а последните години от живота му са неразривно свързани с легендарния „23 пехотен Шипченски полк“ като капелмайстор.

„Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин. Поклон!“, заяви пред присъстващите зам.-кметът Драгомир Петков.

За 160-годишнина на Емануил Манолов в Казанлък бе открита информационна табела, която да предава паметта за него на бъдещите поколения.

Организатори на честването бяха Община Казанлък, Клуб „Орлица“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“, Народно читалище „Искра – 1860“ и Общинска библиотека „Искра“.

(СН)