Признателни българи почетоха 113-годишнината от обявяването на независимостта на България

139
Децата поднесоха своите цветя пред паметника на загиналите във войните старозагорци за Деня на независимостта

Въпреки че в Стара Загора днес нямаше организиран общоградски ритуал заради въведените противоепидемични мерки, десетки старозагорци и техните невръстни деца почетоха 113 години от обявяване на независимостта на България. В знак на почит към безсмъртните наши деди те поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“.

В ритуала участие взеха областният управител Иван Чолаков, заместник-кметове на община Стара Загора, членове на местния парламент, депутати от 46-ото НС.

Под звуците на националния химн, изпълняван от общинския духов оркестър, пред паметника се поклониха представители на държавната и местната власт в Стара Загора и много граждани

В обръщението си към старозагорци за празника кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви: „На днешния ден отбелязваме едно от най-знаковите събития в нашата история – обявяването на независимостта на България. Пътят за постигането й е дълъг, осеян е с трудности, но той не разколебава нашите упорити и решени на всичко предци, водени от кураж и устрем за независимост и единение. С извоюването на тази независимост българската дипломация с умереност и такт успява да покаже на света, че едва тридесет години след Освобождението страната ни е придобила европейски облик, с утвърдена и силна държавност. Нека с поклон да си спомним за дедите ни и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело. В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.

Свещеници отслужиха тържествен водосвет за празничния ден в казанлъшкия храм „Успение Богородично“

Празникът бе отбелязан и в Казанлък, където свещеници отслужиха в храма „Успение Богородично“ тържествен водосвет за здравето и благоденствието на гражданите. Възпитаници на детски театрален състав към НЧ „Възродена искра – 2000“ поздравиха събралото се множество с литературно-художествена композиция.

Иван ПЕТРОВ