Премиер и президент поздравиха жителите на Павел баня с празника им

134
Откъдето мина шествието с иконата на Дева Мария и младенеца, всички жители на Павел баня ставаха на крака и се кръстиха за здраве и благополучие

Шествие на миряни с иконата на Дева Мария и младенеца изправи на крака десетки жители на Павел баня на 8 септември – Деня, в който курортният град чества своя празник. Той започна с божествена Света литургия по повод храмовия празник на църквата „Рождество Богородично“, отслужена от старозагорския митрополит Киприан. Шествието потегли от храма, съпровождано от кмета на града Станимир Радевски и многобройните гости на града, сред които бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители от ГЕРБ Маноил Манев, от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, от „Обединени патриоти“ Борис Янчен и независимият депутат Спас Панчев, областният управител Гергана Микова, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, изп. директор на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков, кметът на Мъглиж Господин Господинов, зам.-кметът на Гълъбово Димитър Василев, както и директори на образователни институции, граждани на Павел баня и летовници.

Историята разказва, че Павел баня е рожба на освободителната Руско-турска война през 1878 г. В онези смутни и несигурни времена прозорливи турийци изоставили опожареното си село и за кратко време изградили 132 къщи на мястото на старата турска махала Аладжа кьой, в близост до лековитите минерални извори. Нарекли селището Павел на името на св. апостол Павел. Един от първенците на новото селище обаче отец Иванов свидетелства в своя дневник, че Павел баня носи името и на най-малкия син на руския цар Освободител от династията Романови – княз Павел Александрович, на когото наскоро беше издигнат паметник в парковата част на града.

„Нека бъдем заедно в бурята, ние имаме дълбоки корени като народ“, пожела зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов

Настоящето на Павел баня днес е в ръцете на неговите жители, на които кметът Станимир Радевски в празничния ден пожела да не забравят своето минало, да бъдат честни християни и „Бог да бъде наш спътник и да ни помага в тежките дни, в които крачим към победите“.

„Да пазим заедно това, което завещаха дедите ни. Защото само заедно България е оцелявала през вековете и заедно ще оцелеем през бурите, които са пред нас. Уважавайте традициите, уважавайте Българската православна църква, която ни учи, че всички сме братя на този свят. Нека заедно да пазим България. Нека заедно се трудим за утрешния ден, нищо, че е труден. Нека бъдем заедно в бурята, ние имаме дълбоки корени като народ“, пожела зам.-председателят на НС Емил Христов.

В чест на празника жителите на Павел баня получиха десетки поздравителни адреси, сред които от президента на Р България Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на СБУ Янка Такева, от НСОБ, кметове на съседни и по-далечни общини и др.

След официалните речи празнично хоро се изви в центъра на града с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“. За всички имаше и празничен курбан.

Йовка НИКОЛОВА