Премиерът Борисов в Стара Загора: Ние стоим с всички сили зад комплекс „Марица изток“

1566
Премиерът Борисов и кандидатът за трети кметски мандат на Стара Загора Живко Тодоров са на единна позиция за безалтернативността на комплекс "Марица изток"

– Ще може ли въглищният комплекс, който осигурява над 45% от електроенергията, да разчита и занапред на държавата?

– Предвижда ли се алтернативна заетост на миньорите и енергетиците?

Отговорите четете в тематичното интервю на медията ни с министър-председателя Бойко Борисов при посещението му в Стара Загора на 12 октомври:

Г-н Борисов, като български премиер ще застанете ли зад миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“, както направиха полските Ви колеги за своите въглищни централи?

– Ние стоим до ден днешен с всички сили зад комплекс „Марица изток“. Но вредните емисии и цените им стават такива вече, че за 10-15 години ще е много скъп лукс това гориво. В момента в Германия вече протестират срещу газта. Не срещу въглищата, а срещу газта – и тя отделя вредни емисии.

– Предвиждате ли алтернативна заетост на хората от комплекса?

– Все още не, защото все още имаме достатъчна възможност да удържаме. Дойде ли вече критичен момент, ще събираме хората и ще говорим.

– Ще може ли комплекс „Марица изток“ да разчита и занапред на държавата?

– Те разчитат и в момента. В момента ние дотираме производството на ток от комплекса.

– България няма друга алтернатива за сигурността на енергийната си система…

– Това, че нямаме алтернатива, е основният ни коз да защитаваме комплекс „Марица изток“ и го защитаваме с пълна сила… Но вижте в екологията какво се случва по света, огромния натиск срещу вредните емисии.

– Това основно е в Европа.

– Ами ние сме в Европа и човешкото здраве е на първо място.

По тази логика президентът Доналд Тръмп не мисли ли за своите граждани и здравето им, изкарвайки САЩ от Парижкото споразумение за климата?

– Ако бях президент на САЩ, щях да ви отговоря.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА