Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия!

99
Срещата на представителите на Сдружението на общинските болници в МС

„Обнадеждени сме“, коментира след първата среща в МС управителят на общинската болница в Казанлък д-р Кети Маналова

„Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът. До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения. В разговорите в МС участва и управителят на казанлъшката болница д-р Кети Маналова, която е член на УС на Сдружението на общинските болници в България.

„Причините за тежкото състояние на болниците са очевидни – обяснява д-р Маналова. – Не може при ниските цени на клиничните пътеки ние да се разплащаме с всички доставчици на медикаменти и консумативи, да въвеждаме нови информационни системи. И още – всяка година повишаваме трудовите разходи поради увеличението на минималната работна заплата. Общинските болници в страната са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране и оздравяване. Много от тях са силно задлъжнели, защото изпълняват социална функция. Как да издържим при това положение?“.

„Засега, след тази първа среща при премиера, сме силно обнадеждени“, коментира за „Старозагорски новини“ д-р Маналова. На 8 февруари ще се проведе втора среща в МС в същия формат, на която ще стане ясно какви конкретни ангажименти ще поеме правителството.

Припомняме, че общинската МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък е с очаквана загуба в размер на 170 000 лв. към края на миналата година, с което общата натрупана загуба става 2 092 000 лв. В същото време задълженията на болничното заведение към доставчици достигат 1 313 000 лв. В подобно незавидно финансово състояние са почти всички общински болници в страната. За да помогне на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, ръководството на Община Казанлък взе решение за продажба на два общински имота, средствата от която ще отидат за погасяване на задължения на здравното заведение, което, освен от казанлъчани, се ползва и от жителите на още няколко съседни общини.

Петър МАРЧЕВ