Прекратяването на договорите с американските централи до 30 юни ще удари енергийната сигурност и хиляди българи

1372
Славчо Нейков

Ефектът ще е многостранен и опасен, предупреди енергийният експерт Славчо Нейков

– Г-н Нейков, в последните дни в енергийния сектор у нас една от най-коментираните теми е свързана с изпратения в ЕК от Министерството на енергетиката „План за реформи на българския електроенергиен пазар“. Той предвижда до 30 юни тази година да бъдат прекратени договорите за изкупуване на енергията с двете американски централи в „Марица изток“. Какви конкретни рискове крие това намерение, заявено от Министерството на енергетиката?

– Преди всичко това действие на енергийното ведомство е изненадващо, тъй като само преди 3 седмици Народното събрание отхвърли законодателни промени, инициирани от народния представител Рамадан Аталай. Те именно включваха подобна цел – прекратяване на договорите с американските ТЕЦ в Маришкия басейн. От друга страна притеснителен изглежда фактът, че планът е изпратен към ЕК на 21 януари, а ние научихме от Министерството на енергетиката за него едва на 8 февруари. Мисля, че това е неприемливо като подход в процедурен план. Що се отнася до въпроса Ви за последиците от това предложение, ще кажа следното: Не бива да забравяме, че в основата на всяка една реформа, включително и на тези в сферата на енергетиката, трябва да стои човекът. Тук с предложението за прекратяване на тези договори, което изрично е заложено да стане в средата на тази година, имаме много сериозни проблеми. В национален план един такъв ход на практика може да удари енергийната сигурност на страната. Двете централи произвеждат около 17% от електроенергията на България и то на база на местни източници, местни въглища. Ето защо един такъв едностранен ход от страна на държавата ще доведе до спиране на тяхната работа, а от тук и до засягане на енергийната сигурност. Безспорно прекратяването на договорите ще има негативен социален ефект, тъй като пряката и непряка заетост, която двете централи осигуряват, е свързана със съдбите на хиляди семейства. Не на последно място големият удар ще бъде върху инвестиционното реноме на България, ако се посегне на едни законно сключени и действащи договори. Особено в момента, когато очакваме инвестиции и инвеститори, в контекста на „Зелената сделка“, при обезпечени милиардни средства от страна на ЕК едно такова поведение едва ли ще доведе до доверие в потенциалните инвеститори. Ето защо смятам, че това предложение е недостатъчно добре обмислено нито в юридически, нито в практически план.

Двете американски централи, които към момента единствени осигуряват свежи пари за работата на държавното дружество „Мини Марица-изток“

– Вие споменахте законопроекта на Рамадан Аталай и в този смисъл смятате ли, че това е целенасочена политика?

– Рамадан Аталай е един от много малкото народни представители с изключително висока експертиза в областта на енергийния сектор. При него случайни неща едва ли има. Тази негова активност до голяма степен смятам, че изразява вижданията на представляваната от него партия. Аз политически коментари обаче няма да правя. Искам друго важно нещо да подчертая. Либерализацията на пазара, която е в основата на предложението на Рамадан Аталай, е водеща цел. Стъпки в това отношение трябва да има. Въпросът обаче е кога да бъде направено едно действие, а също така и доколко ние сме наясно с последиците от него за хората. Едно от нещата, които още около самия законопроект подчертах ясно, е, че не е сега времето за тези реформи. На второ място отново посочвам, че никъде не чух какви ще бъдат последиците. Да приемем, че парламентът ще наруши закона, ще предприеме някакви стъпки и договорите ще бъдат прекратени. Какви ще са последиците? Ефектът ще бъде многостранен и ще засегне включително държавното дружество „Мини Марица-изток“. Едно такова действие ще засегне и съответните общини, тъй като двете централи имат съществен социален принос. Прекратяването на договорите не е обосновано и анализирано. Подобни резки стъпки не трябва да бъдат предприемани. Затова призовавам министър Теменужка Петкова и правителството да преосмислят позициите, които предлагат.

– Как си обяснявате факта, че едва сега обществеността научи за този план?

– Аз действително съм силно изненадан от действията на правителството. Те противоречат на действията на Народното събрание, заявени само преди 3 седмици. В една парламентарна република това не е допустимо. Жалкото е, че ЕК се оказа по-прозрачна за това какво ще се случва в българския енергиен сектор, отколкото Министерството на енергетиката. Това е учудващо и просто не бива да се случва така. Материалът беше публикуван на страницата на министерството преди няколко дни, докато ЕК направи това преди около 20 дни. Искам само да напомня, че преди повече от година бе създадена работна група на ниво Министерски съвет, която да води преговори с тези централи за намиране на решение в ситуацията. Едностранното прекратяване на договорите обаче поне на мен не ми стои добре.

– Г-н Нейков, могат ли двете централи да продължат да работят дори и при прекратяване на договорите?

– Това ще бъде решение на техните инвеститори. Представете си обаче, че Вие имате договор за изкупуване на енергията, който се прекратява изведнъж. Същевременно имате финансови задължения към банки, работници и служители. Тогава ще работите ли? Няма как да продължи тяхното функциониране, защото това противоречи на икономическата логика. Този тип действия, ако бъдат предприети от страна на държавата, ще доведат до много сериозни катаклизми. В основата е човекът и всяка една подобна реформа трябва да има предвид негативите за самите хора.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ