През септември започва реконструкцията на зоопарка в Стара Загора

145

Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Договорът, който бе подписан, е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка. Символичната първа копка на цялостното обновяване на емблематичното място за отмора на малки и големи старозагорци ще бъде през септември. Докато траят ремонтните дейности, зооградината няма да работи. Част от животните ще бъдат преместени, обсъждат се варианти за временен подслон. Срокът за изпълнение на обновяването е 18 месеца. „При хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“, заяви кметът Живко Тодоров. По думите му най-важното е гостите и животните да се чувстват много по-добре след ремонта.

Проектът цели пълно подобряване на състоянието на цялата зона на зоопарка, която да бъде в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Предвидено е подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и др. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Реализацията на проекта ще превърне зоопарка в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. За целта ще бъде изграден учебен център с експозиционна част.

(СН)