През лятото ще заработи затворената от 20 години минерална баня в Ягода

1444
След 20 години под ключ минералната баня в село Ягода ще заработи в средата на лятото, увери новият кмет на Мъглиж

Затворената преди близо 20 години заради изключително тежкото състояние на сградата (паметник на културата от местно значение) минерална баня в курортното село Ягода ще отвори врати за посетителите от средата на лятото, съобщи новоизбраният кмет на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Той уточни, че Общината е поела дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1.9 млн. лв., за да извърши дългоотлагания ремонт на покривната конструкция, довеждащия водопровод и сградата, проектирана от старозагорския архитект Христо Димов през 20-те години на миналия ХХ век и според специалистите в голяма степен напомня подобни съоръжения в известния чешки курорт Карлови Вари (Карлсбад).

Минералната вода в селото е подходяща за лечение на неврологични заболявания, някога дори мястото е било планирано за център на Българския олимпийски комитет (БОК), където да се възстановяват спортистите от олимпийските ни формирования. Преди двадесетина години басейнът и терените в съседство с банята са били отдадени на концесия на близък до някогашния шеф на БОК Иван Славков бизнесмен от Стара Загора. Договорът обаче е прекратен предсрочно след като нищо от него не било изпълнено, припомнят местните жители.

Пак за ремонт на банята от МРРБ преди време са предоставили 210 000 лв. Със средствата от заема ще бъде облагороден и паркът с размери от близо 5 дка.

Христо ХРИСТОВ