Президентът Радев е подписал в Катовице декларация за намаляване на въглищната зависимост

1224
Ръководителят на българската делегация Румен Радев по време на форума в Катовице. Миньорите и енергетиците чакат от президента да съобщи какво точно е подписал в Катовице

Това твърдят от Международната екологична организация WWF

Какво точно е подписвала българската делегация, ръководена от президента Румен Радев на Международната среща за климата на ООН (COP24) в полския град Катовице, към момента не е известно.

Тя се проведе от 3 до 14 декември, но до понеделник нито в сайта на Президентството, нито на МОСВ имаше информация под какви ангажименти са положили подписа си българските представители на СОР24. Преди да отпътува от България, президентът Радев съобщи в Стара Загора, че ще държи твърда позиция – по-твърда от тази, която му е написало българското правителство в защита на въглищната енергетика и респективно комплекс „Марица изток“.

А дали това се е случило в Катовице?

Частичен отговор дава Международната екологична организация WWF-България в прессъобщение до медията ни:

„В началото на преговорите световните лидери, сред които и президентът Румен Радев, подписаха декларация, призоваваща за СПРАВЕДЛИВ ЕНЕРГИЕН ПРЕХОД, КОЙТО ЩЕ ОТВОРИ РАБОТНИ МЕСТА В РАЙОНИТЕ, ЗАСЕГНАТИ ОТ ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА. Става въпрос за 41 въглищни района в Европа, два от които се намират в България. WWF разработва първия план за справедлив енергиен преход за Югозападна България. Той цели създаването на нови икономически дейности и работни места, които да компенсират закритите мини и предстоящото затваряне на остарелите ТЕЦ-ове. В същото време от него се очаква да подпомогне структурната промяна към устойчива местна икономика и справяне с нанесените последици от десетилетията интензивен добив и замърсяване на околната среда“, се казва в прессъобщението на WWF, чиито представители са участвали в СОР24.

Ако българският президент е сложил подписа си под цитираната от WWF декларация (б.р. в случая не става дума за подписаното в края на СОР24 споразумение за прилагане на Парижкото споразумение), това въобще не кореспондира с обещаната от него твърда национално отговорна позиция в защита на българския въгледобив. Разминава се и с позицията на енергийния министър Теменужка Петкова, която днес по bTV повтори казаното по време на миньорския протест на КНСБ в Раднево в края на ноември, че държавата прави всичко възможно, за да защити комплекс „Марица изток“.

В превод „справедливият“ енергиен преход към нисковъглеродна енергетика означава затваряне на въглищните централи и търсене на алтернативна заетост на хилядите миньори и енергетици. И респективно ликвидиране на комплекс „Марица изток“ в близките години.

Но за да няма спекулации, нека президентът Радев, вместо да обяснява какво е правила съпругата му в Катовице, да съобщи пред българските миньори и енергетици какво точно е подписал там!

Йовка НИКОЛОВА