Президентът Радев даде заявка, че на форума на ООН ще брани въглищната енергетика

211
Държавният глава Румен Радев

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора. Това е написал държавният глава Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“, след като хиляди миньори и енергетици от „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ на 28 и 29 ноември излязоха на протести в Раднево и София.

„На 3-4 декември 2018 г. в Катовице, Полша, ще представя позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата“, пише президентът и добавя, че България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. „В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора“, подчертава президентът.

„Отстоявам тази позиция от встъпването си в длъжност като президент и я представих на заседанията на Европейския съвет в началото на 2017 г., още преди сформирането на настоящото правителство. По мое указание служебният министър Костова я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията“, допълва Радев. По думите му още тогава България не е приела възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. „Заявих категорично тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди няколко дни. Утре, 30 ноември, предстои да приема представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ по тяхна молба, за да чуя мнението на синдикатите, което, убеден съм, ще бъде в съзвучие с вече изразената от мен позиция“, е написал още държавният глава.

Медията ни припомня, че на 28 ноември в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че Министерски съвет е гласувал позиция за Катовице, в която категорично е заявено, че българското правителство не подкрепя повишаване на изискванията във връзка с климатичните промени. „Много се надяваме наистина на адекватна защита и от страна на президента Радев на тази наша позиция“, заяви министър Петкова. На свой ред пък синдикалните лидери на КТ „Подкрепа“ и КНСБ обявиха, че е най-добре двамата генерали (Радев и Борисов) да седнат и да се разберат – в името на комплекс „Марица изток“ и България.

(СН)