Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов: Има вероятност някой да открадне „ТЕЦ Марица изток 2“, така, както са били откраднати и други държавни предприятия

193

Президентът на КТ „Подкрепа“ бе гост на XI Отчетно-изборна конференция на областната синдикална структура в Стара Загора. Пред медията ни той коментира възможните сценарии пред най-голямата топлоцентрала у нас – „ТЕЦ Марица изток 2“, и за пръв път гласно обяви вероятността тя да бъде открадната от държавата.

– Г-н Манолов, за пореден път сте в Стара Загора, а настоящият повод е XI редовна конференция на областната структура на КТ „Подкрепа“…

– Да, бях поканен и с удоволствие присъствах на XI редовна конференция на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Стара Загора. Това е 7-ото или 8-ото ми участие в такъв форум във вашия град. Както споменах и пред делегатите, Стара Загора е енергийното сърце на България. Тук проблемите стават все повече и по-концентрирани. Политиката на КТ „Подкрепа“ в последните 4 години, откакто аз съм президент, е да пазим комплекс „Марица изток“. От него ние получаваме между 40 – 60% от базовата електроенергия. Съвсем скоро ще излезе едно изследване, което ще си позволя авансово да цитирам. В него се посочва, че около 130 хил. души биха били засегнати, ако мините и тецовете престанат да работят. Това пряко засяга нашата синдикална организация. Миналата година организирахме два протеста в София. Единият беше за цената на въглищата, а вторият – за отношението на държавата във връзка със запазването на енергийните мощности. Хубаво беше, че с колегите си припомнихме, че могат да ни се наложат отново подобни действия в близкото бъдеще.

– Говорейки за „Марица изток“, с какво впечатление сте от държавните институции? Работи ли се за решаването на проблемите, или те просто се отлагат?

– Отговорът се състои във втората хипотеза и това буди притеснение. За много от нещата не се говори. Много от нещата се отлагат. Затова ще се наложи не просто да участваме в този процес по решаване на проблемите, а понякога и направо да го управляваме, защото виждаме липса на желание или възможности за справяне с предизвикателствата.

– Само преди седмица бе обявено, че към МЗХГ се назначава пети зам.-министър. Същевременно Министерството на енергетиката от 26 март е оголено, след като Красимир Първанов подаде оставка. Имате ли обяснение защо все още няма назначен зам.-министър в енергийното ведомство?

– Скоро по темата енергетика не сме говорили с управляващите. С премиера Бойко Борисов и министър Теменужка Петкова дискутирахме темата още преди оставката на зам.-министър Първанов. Тази липса на заместник обаче е тревожна. Това може да е резултат от обикновена мърлящина. Въпреки че едва ли е резултат от непременно злонамерени действия, но там знаете, че се правят и други политически комбинации. За съжаление, трябва да признаем, че не са чак толкова много и хората, които наистина разбират от темата енергетика у нас. На въпроса ви само ще спомена, че не знам поради каква причина към момента правителството не се ангажира с намирането на втори заместник.

– Г-н Манолов, трябваше да бъде увеличен капиталът на „ТЕЦ Марица изток 2“, както и да бъде осигурен механизъм за капацитет на дружеството. Какво е свършено до момента в тези две направления, защото времето е враг на най-голямата топлоцентрала у нас.

– Фактически ТЕЦ 2 е декапитализиран. На последната ни среща с министър-председателя, министрите на финансите и енергетиката и вицепремиера Томислав Дончев си говорихме за цените на електроенергията. Аз си позволих да разширя темата и да задам въпроса за рекапитализацията на „ТЕЦ Марица изток 2“. Не получих отговори, които да ме направят оптимист. Ясно е, че трябва да ни бъде дадена нотификация от ЕК за недопустима държавна помощ. Така или иначе обаче, ако се търси отговорно и енергично решение, то ще бъде намерено. Или просто да ни кажат, че ТЕЦ-ът ще бъде затворен. Подхвърля се обаче и трета възможност, която до момента никой гласно не желае да назове. Тя е свързана с това, че някой е решил да открадне „ТЕЦ Марица изток 2“. Така, както бяха откраднати и други държавни предприятия във времето назад. Знае се и името на човека, който има подобен интерес, но не мога да го спомена, тъй като не разполагам с доказателства, които да са годни пред съда. Тази мисъл ме терзае от много време.

– Под „открадне“ на ТЕЦ-а какво имате предвид? Приватизация ли?

– Нарича се приватизация обикновено, но може да бъде използван и друг термин – концесия. По същество обаче си е кражба.

– Ако не бъркам, г-н Манолов, Вие сте първият човек, който гласно обявява тази хипотеза?

– Вероятно е така. Това означава, че имам куража да го кажа. Ние никога в КТ „Подкрепа“ не сме се страхували. Но мога да продължава още в тази посока, въпреки че ми се иска, защото нямам годни и издържани пред съда доказателства.

– На фона на това, което казвате, да очакваме ли нови протести в комплекс „Марица изток“.

– Категорично по всяко време могат да бъдат активирани подобни действия. Макар и от различно естество проблеми има и в чуждестранните топлоцентрали. Те могат да засегнат работещите в тези две дружества. Ние сме в окото на бурята на територията на комплекса. Във всеки един момент всичко може да се случи. Не ми се иска да давам срокове, защото това означава да се плъзна по плоскостта на популизма. Аз искам сериозен разговор с отговорните фактори, защото времето минава и то не е в интерес на комплекс „Марица изток“ и заетите в него. Казах пред колегите, че КТ „Подкрепа“ работи активно за организирането на една мащабна среща в Стара Загора, подобна на тази от преди 2 години, в която участваха премиерът, министри, евродепутати с международен авторитет. Трябва да отворим разговора за комплекса. На мен много ми се иска следващият състав на Европейския парламент, а от там и на Европейската комисия да бъде по-различен от досегашните. Т.е. там да има повече здрав смисъл и разум. Крайно време е да престанем с всякакви рестриктивни действия в преследването на поне според мен химеристични цели. Зад тях обаче стоят колосални пари. Ако някой иска да не замърсяват ТЕЦ-овете, защо не ги затвори, а иска от тях пари? Работата обаче не е да затворим топлоцентралите, а просто да вземем едни огромни пари. Тази лицемерна политика също трябва да бъде посочена с пръст, за да се търси и нейната промяна.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ