Президентът на КНСБ Пламен Димитров: Не е вярно, че единствено дерогациите са важни за комплекс „Марица изток“

190
Участниците в брифинга на КНСБ

– Г-н Димитров, звучи несериозно казаното от Ваш представител по време на брифинга, че държавата не е предприела никакви действия за осигуряване на алтернативна заетост на хиляди миньори и енергетици при евентуално закриване на въглищните ТЕЦ-ове след 10-12 години. Имам чувството, че абдикирате от проблема „Марица изток“. По време на срещата в Стара Загора преди една година във връзка с приетите от ЕК нови еконорми за въглищните централи и представителите на правителството, и евродепутати, и синдикатите вкупом подкрепихте идеята, че за да бъде спасен комплекс „Марица изток“, трябва да бъдат издействани дерогации. ТЕЦ-овете си подадоха изискуемите документи в Изпълнителната агенция по околна среда в определения им срок до 17 февруари т.г. и оттогава нямат обратна информация дали ще получат дерогации, или не. Доста се проточи мълчанието и неизвестността, затова въпросът ми към Вас е: Вашият синдикат ще предприеме ли някакви действия по линия на дерогациите?

– Ако някой някога е мислил за комплекс „Марица изток“, то са били винаги синдикатите и в частност КНСБ. И това може да бъде доказано във времето назад с конкретни наши действия и стъпки. Ако някой докара за първи път на едно място Сергей Станишев и Бойко Борисов, бяха КНСБ и КТ „Подкрепа“. Защото ние направихме тази среща и ние ги доведохме тук, в Стара Загора. Така че няма как да сме абдикирали, никога не сме и нямаме и намерение да го правим. И нашата загриженост в момента показва за пореден път, че сме постоянно в час какво се случва. И това, което сигурно не знаете, след като казвате, че само дерогацията е проблем, е от 28-29 юни изискванията за емисиите към ТЕЦ-овете, и българските в това число, са увеличени двойно повече. Така че тази дерогация, която беше предложена, срокът й беше удължен с три месеца – до 15 май, пак по наше настояване заедно с централите. И те внесоха всички своите планове. Само че тия планове бяха направени преди решението на Европейския съвет за емисиите, което вече промени доста картинката. И не е вярно, че единствено дерогациите са важни. Важни са, но те в момента вече, според мен, са неактуални. Те трябва да бъдат преразглеждани и наново правени в новите условия, в които са поставени ТЕЦ-овете от преди 20 дена. Изискванията са решение на Европейския съвет, които въведоха допълнителни норми за увеличение на квотите, които трябва да изпълняват държавите. Истината е, че благодарение на тези изисквания квотите за емисиите ще се удвоят като цени. Това е важното за мен. Не съм специалист по емисиите или по Парижкото споразумение, има такива специалисти, може да се справят. Но това е публикувано в интернет, всеки може да го види какво е решено на този съвет. Това е най-важното, според мен. 20 евро е най-вероятната цена на емисиите от 1 януари благодарение на тези нови изисквания при сегашните 12-13 евро, при които са правени всички планове за дерогация, инвестиционни намерения и искания. Затова казвам, че е променена картината. И затова трябват спешни мерки, спешни нови действия. Това е нашата тревога. И от тази гледна точка аз смятам, че държавата е длъжник, затова и апелирам. Вярно, че досега беше заета с европредседателството, всички казваме добре, беше много успешно председателството, браво, но този проблем всъщност гори от известно време. Това не е упрек, че някой не го е спрял. Не можеше да бъде спрян по никакъв начин. Но какво ще прави държавата оттук нататък. Така мога да отговоря на вашия въпрос, надявам се, че съм показал ангажираност.

– Ще предприемате ли някакви конкретни действия във връзка с ангажираността на държавата към комплекс „Марица изток“?

– Да, всъщност това, което предприехме, са няколко срещи с министър Петкова, в това число и преди 20 дена с исканията, за които споменах преди малко. За съжаление след тези 20 дена нямаме движение. И очаквам публичният натиск най-накрая да доведе до спешни координирани действия на МОСВ и на министъра на енергетиката, поне що касае и което е доста важно всъщност – националния план по климата и енергетиката, който трябва сега да се направи и да се адресира проблемът с емисиите там на първо място. Това можем да направим ние, синдикатите. И можем отново да алармираме и обществеността, и политиците, че решенията, които тук се говорят, нямат еднакви действия, затова и колегите от КНСБ в ТЕЦ 2 и „Мини Марица-изток“ говорят за по-дълги хоризонти. В тези по-дълги хоризонти всички сме наясно, че ще има сътресения и ако чакаме 12 години и тогава започнем да говорим какво става с региона, как ще направим нови предприятия, нови мощни строителства, кога ще ги направим, кой ще дойде да ги инвестира като ресурси. След 2020 г. знаете как ще намалеят ресурсите въобще в еврофинансирането. Така че сега трябва час по-скоро да се протегнат ръце и каквото може да се вземе, защото от друга страна сме и най-зле.

Затова спешно трябва да се прави това действие за дългите хоризонти. Колкото могат да работят централите, ще работят, аз съм убеден, никой няма да ги затвори, ние няма да позволим по-рано, отколкото е последният им ден на възможна работа. Но всички знаем, че той рано или късно ще дойде.

– Колко време им давате на МОСВ и Министерството на енергетиката за синхронизиране на действията им, за да има някаква яснота?

– Не мога да ви кажа колко дена, искаме, както ви казах, спешни мерки. Ако можем да направим съвместна среща другата седмица, най-добре би било и най-логично. Наистина трябва спешност в този целия процес, поне да се покаже ангажираност на цялото общество, че мислят и търсят някакво решение.

– Някакви протестни действия предвиждате ли?

– Аз за протестни действия не мога да коментирам. Те са предмет на коментар на нашите колеги. Но мисля, че такива решения поне не съм информиран да са вземани и да са обсъждани.

Отговорът на въпроса беше допълнен от синдикалния председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков:

– Няма нужда от протестни действия, понеже тези нови изисквания не са наложени от нашето правителство, а от Европейския съюз. Срещу кого да протестираме?

– Аз все пак попитах дали КНСБ ще предприеме някакви действия по линия на дерогациите с цел да се ускори вземането на решение от страна на българската Изпълнителна агенция по околната среда към МОСВ?

– Комисията, която отговаряше за тази дерогация, беше изцяло подменена преди 2 месеца. В момента има нова комисия, която наново възстановява работата си. Така че продължават да работят.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА

(Въпросите бяха зададени по време на брифинга в Стара Загора на президента на КНСБ Пламен Димитров и неговите колеги от ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица-изток“)