Предстоят ледени дни

65

Зимата ще покаже характер в първите дни на новата година. Времето ще застудее чувствително, вятърът ще се засили, очаква се да превали и малко сняг. Предстоят ни ледени дни, когато температурите през цялото денонощие няма да превишават 0 градуса.

Средиземноморски циклон ще се формира над Гърция и ще се придвижи на североизток през Егейско и Мраморно море. Това показват средносрочните модели за времето, представени в „Дарик“.

Превалявания от сняг ще има още в четвъртък над южните планински райони, ще продължат и в нощта срещу петък, после с прекъсвания и в събота и дори в неделя. Не се очакват интензивни валежи, тъй като моделите дават югоизточна траектория на циклона. Най-много се очаква да превалява в крайните югоизточни райони, по Черноморието и в Странджа.

След изтеглянето на този циклон, ще се формира нов, но по-плитък, който отново ще донесе превалявания в събота над южните райони.

Над източните райони и по Черноморието е възможно временно да има затруднения заради силния североизточен вятър и преваляванията, но главно на юг от Стара планина. В крайните северозападни и североизточни райони се очакват най-малко валежи.

Температурите от петък ще се понижават и в следващите дни ще е студено с минимални температури сутрин до минус 10 – минус 12 градуса на места. Дневните стойности също ще останат под нулата в по-голямата част от страната, без крайните източни райони.