Предстоят ключови месеци за бъдещето на „Марица изток“, предупредиха от „Възраждане“

1241

Намираме се в изключително критична ситуация за бъдещето на комплекса „Марица изток“. Това заяви на брифинг в Стара Загора народният представител на „Възраждане“ Искра Михайлова. През седмицата старозагорският депутат призова от трибуната на Народното събрание в преговорната група с ЕК за промяна на поетите в Плана за възстановяване и устойчивост ангажименти да бъдат включени и президентите на синдикалните организации. В петък Михайлова и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов са провели разговори с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“, на които синдикалистите са изрази готовност да се включат в процеса по предоговаряне. „Ние вярваме, че синдикалните организации, за разлика от представителите на служебния кабинет, ще отстояват на 100% интереса на България“, отбеляза Искра Михайлова. В допълнение старозагорският депутат и областният координатор на „Възраждане“ Даниел Проданов оповестиха, че в сряда формацията ще излезе с писмо до държавния глава Румен Радев, в което ще се настоява официално в преговорния екип да бъдат ангажирани ръководителите на синдикатите.

„Имаме сериозни съмнения, че настоящият състав на служебния кабинет не е в състояние да излъчи адекватна преговорна група. Притесненията ни са породени от факта, че управляващите неведнъж заявиха, че нямат желание и воля да отварят наново Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи Искра Михайлова. Тя призова всички български граждани и партии, ангажирани с каузата за запазване на българския въгледобив, да следят внимателно действията на служебния кабинет. На въпрос на медията ни какво следва, ако до края на месец март правителството на Румен Радев не изпълни решението на Народното събрание, Михайлова коментира, че няма причина, форма и начин това да не се случи. „България е парламентарна република, в която решенията на Народното събрание са задължителни и с тях трябва да се съобразява всяко едно управление“, отбеляза от своя страна Даниел Проданов.

От „Възраждане“ за пореден път категорично заявиха, че в интерес на енергийната сигурност на страната и поносимите цени за потребителите е България да не изпълнява ангажиментите за 40% намаление на въглеродните емисии до 2026г. и да продължи свободната експлоатация на въглищните си находища до тяхното изчерпване. „Отговорността за воденето на успешни преговори с ЕК е на Румен Радев. Политическата криза не бива да пречи на националния интерес“, заяви Искра Михайлова.

Живко ИВАНОВ