Предстои синхронизиране на новите „умни“ светофари в Стара Загора

432

ВрИД кмет Янчо Калоянов призова за малко търпение

Читатели на „Старозагорски новини“ сигнализираха в редакцията ни, че новопоставените светофарни уредби в Стара Загора не са синхронизирани. Недоволните посочиха, че това на практика лишава шофьорите от възможността по-бързо да се изнесат с превозните си средства, използвайки т.нар. „зелена вълна“. По повод сигналите медията ни се обърна за коментар към временно изпълняващия длъжността кмет на Община Стара Загора Янчо Калоянов. Той подчерта, че проектът все още е в процес на изпълнение. „Синхронизацията на новите светофари не е направена окончателно и затова липсва тази „зелена вълна“. Това е разбираемо, защото проектът е във фаза на изпълнение и не е завършил. Вече бяха подменени светофарните уредби, а наскоро започна и поставянето на камери, с които ще се следи трафикът в града“, допълни Калоянов.

„Умните светофари“ и изграждането на съвременна система за следене на трафика са част от дейностите, заложени във втората фаза на изпълнение на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“. Общата стойност на втория етап възлиза на 14 727 612 лв. За реализацията на основната цел на проекта по контролиране на трафика и облекчаване на придвижването в града предстои разработването на софтуер и изграждане на команден център в Община Стара Загора.

„Нужно е малко повече търпение, за да си свършим работата по план.“ За това призова временният кмет на Община Стара Загора Янчо Калоянов.

Живко ИВАНОВ