Предстои не глобално затопляне, а глобално захлаждане

544
Доц. д-р Борис Комитов

Това твърди доц. д-р Борис Комитов от Националната астрономическа обсерватория

Ученият определи като безумни решенията на европейските политици за затварянето на въглищните централи.

Той е категоричен, че валежите и падането на температурите ще продължат до 2045 г. В световен мащаб с понижението на температурите ще скочи цената на електроенергията и страни, които не произвеждат евтин ток и нямат достъп до евтини енергоносители, ще имат големи проблеми.

Подробности четете в интервюто на „Старозагорски новини“ с доц. д-р Борис Комитов:

– Доц. Комитов, Вие сте един от малкото учени, които твърдят, че предстои не глобално затопляне, за което алармират екологичните организации и европейските политици, а глобално захлаждане…

– Не съм от малкото учени, те са доста, само че на големите медии им плащат другите.

– Завчера беше обявено, че на Антарктида има леден рекорд – отчетена е най-ниската температура, измерена някога на повърхността на Земята – минус 98.6 градуса по Целзий. Това е в унисон с Вашата теория за предстоящо глобално захлаждане. Тогава къде остава версията за глобалното затопляне?

– Аз смятам, че трябва да се обърне внимание на следния факт – в България на практика след 2007 г. няма затопляне. Средно за света в планетарен мащаб след 2003 г. фактически няма затопляне. Причината за това нещо е, че в момента вървим към свръхвекови слънчев минимум. Имаме рекордно нисък 24-ти слънчев 11-годишен цикъл, който е най-ниският от началото на 19 век. Цикли с подобна амплитуда е имало в началото на 19 век – цикъл No 5, цикъл No 6 (по Цюрихския ред вече така са прономеровани, така влизат в някаква официална каталогизация). Сега имаме най-ниския слънчев цикъл, най-ниската слънчева активност поне от два века насам, като в случая не отчитаме само слънчевите петна. В момента съм започнал един филм, който е в нашия сайт www.heliotaraxy.com, който е в три части. Там съм показал подробно какво се случва, както и какво е станало с климата. Казано накратко – 11-годишните цикли, които сега отслабват, предизвикват няколко неща: Първо – нарастват разни физически фактори, които са свързани с охлаждане на климата, например увеличава се потокът на галактически космически лъчи. В последните две години този поток е най-нисък от 1964 година насам. И фактически е най-ниската измерена стойност, откакто се мерят галактически космически лъчи. Тяхното измерване е започнало през 50-те години на 20 век и миналата, и тази година имаме най-ниските стойности. Защо това е важно? – Важно е затова, защото галактическите космически лъчи увеличават аерозолите в атмосферата чрез каскада физически процеси. Галактическите космически лъчи, както и слънчевите космически лъчи, които са свързани с изригвания, причиняват увеличаване на аерозолите в атмосферата на Земята. Аерозолите водят до повече облаци. Облаците пък водят до два ефекта – от една страна повече дъждове, от друга страна, като има повече облаци, се увеличава обратното отразяване на светлината, която пада върху повърхността на Земята, тоест връща се, не стига до Земята. Всичко това причинява охлаждане.

– Тогава къде остава версията за глобално затопляне, за което европейските политици и природозащитни организации говорят през последните години и заради които Европейският съюз ще жертва въглищните си централи?

– Той приема безумни решения, уж свързани с въглеродния диоксид и т.н. Простотии на квадрат. Това е ясно. Глобалното затопляне остава в областта на фалшификациите и икономията на истината.

В климата вървят различни тенденции с различна продължителност. В момента имаме една дългосрочна тенденция, която е започнала в края на 17-и и началото на 18 век. Тоест, когато е свършил Малкият ледников период и температурата е започнала да расте. Временно това нещо е спряло в началото на 19 век по време на слънчевия минимум на Далтон и се е възстановило след това. Този процес вече достигна своя таван около 2000 година, грубо казано. Вече сме сигурни в едно, че тази тенденция е достигнала своя максимум. Точно кога се е случило, тепърва има да се установи през следващите 40 години. Но засега знаем, че това вече е достигнато. Слънчевата активност в дългосрочен план като тенденция не за един 11-годишен цикъл, а като тенденция в 11-годишните цикли около 2000 година тя е прекратила своето нарастване. Резултатът от това е, че 11-годишните цикли започнаха да отслабват. Другото важно е, че слънчевата активност влияе не само върху аерозолите и върху светимостта на Слънцето. Тя влияе върху тектоничната активност, тоест земетресенията и вулканите. Повече вулкани означава повече аерозоли в атмосферата. Тоест един път чрез увеличаване на галактическите космически лъчи имаме увеличаване на аерозолите и втори път чрез вулканизма имаме също увеличаване на аерозолите. Двата процеса фактически действат в една посока и тя е свързана с това, че ниската слънчева активност увеличава интензивността и на двата процеса. Какво следва оттук нататък? Оттук нататък в дългосрочен план слънчевата активност спира да расте, следва едно явление, което се нарича климатична пауза, което се опитват да го отричат, че съществува, но то съществува. Тоест между 2000 и 2018 г. в този период освен някакви кратки колебания, тенденцията за затопляне на климата е спряла. Засега обаче не се чувства толкова силно тенденцията към застудяване.

– Защо затоплянето е спряло?

– Защото слънчевите изригвания почти изчезнаха. От 1978 година досега изригвания падат непрекъснато, тоест единият от източниците, които поддържат аерозоли в атмосферата, почти изчезнаха. И в момента вече в този 11-годишен цикъл може да се каже, че този процес въобще го няма. Оттук следва, че тези по-големи амплитуди, които имаше в климата преди, сега в момента не действат нито нагоре, нито надолу и фактически в момента има насищане, т.е. климатична пауза.

– В следващите години ще се усети ли застудяването?

– В следващите години, в следващия 11-годишен цикъл тази тенденция ще се запази до 2030 г. След което ще има драстично увеличаване на валежите и падане на температурите. Драстично, не само спрямо както е било преди 10 години, а спрямо 2018 г. И това ще продължи до 2045 г.

Това обаче е свързано с една важна подробност – в световен мащаб температурите ще паднат, ще скочи цената на енергоносителите и на електроенергията. Страни, които не произвеждат евтина електроенергия и нямат достъп до евтини енергоносители, да му мислят! Всичките тези възобновяеми енергийни източници, чиято електроенергия де факто е 4-5 пъти по-скъпа от цената на енергията от въглищата или от атомната енергия, тези страни, които са се презапасили с такива ВЕИ-та, нищо хубаво не ги чака. Нищо хубаво!

– Политиците не питат ли учените? Тоест защо се доверяват на природозащитници, а не на учените? Вас лично някой политик питал ли Ви е за климатичните промени?

– Не. Въпреки че се занимавам с тематиката от 1980 г., а конкретно в тази насока – с дългосрочните колебания на слънчевата активност в климата се занимавам от 1986 г.

– А в световен мащаб?

– Ще ви обърна внимание на някои факти, кой къде слуша учените си. В САЩ има сериозна група учени, които са против теориите за глобалното затопляне. Това е едно. Второто нещо е, че Русия подписа уж споразумението за климата обаче в същото време от 2007 г., включително и понастоящем, непрекъснато произвеждат ледоразбивач след ледоразбивач. Тоест те уж очакват Северния ледовит океан да стане достъпен за корабоплаване. А в същото време правят ледоразбивачи. С други думи се подготвят за глобалното застудяване.

– Ако трябва да обобщим: със сигурност планетата Земя в бъдеще не я чака глобално затопляне, а глобално захлаждане?

– Предстоят две-три зими, които ще възпроизведат приблизително ситуацията от 2008-2009 г. Тогава върху 2/3 от Европа и Азия имаше продължителна тежка зима и когато цената на петрола стигна 144 долара. И след това започнаха да се получават разни ефекти. Те, разбира се, премълчаха тези факти, че всъщност цената на долара дръпна финансовата и икономическата криза. Защо стана така? – Защото в Монголия 2 млн. глави едър рогат добитък измряха тогава от студ през 2008 г. Монголия поиска международна помощ срещу тежката зима, тоест някакви финансови компенсации. Второ – замръзнаха всички водно-електрически централи в Централна Азия – Таджикистан, Казахстан и др. държави от този целия район. Третото нещо – падна тежка продължителна зима в северна и в централна Индия и в Китай.

– Казано по друг начин в САЩ са наясно, че предстои глобално захлаждане и затова Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата, но защо в ЕС тези факти се избягват??? Кой има интерес да продължава да се лансира версията за глобално затопляне?

– Глобалистите имат интерес. Това е глобалистична теория. Създадена е в средата на 70-те години. Между 1970-а и 1975 г. Глобалистите, които лобират за световно правителство, за световна власт.

– А големите екологични организации, които харчат милиони?

– Не милиони, 1 трилион долара са изхарчени от 70-те години на миналия век досега. И особено активни в харченето са през последните 20-30 години. Вижте кога е създаден „Грийнпийс“, горе-долу това съвпада с няколко други интересни събития по това време.

– Кои са печелившите?

– Печелят тези, които не са свързани с промишленото производство, да кажем финансовите инвеститори, които намират за по-лесно да получават печалби от оборота на пари. Защото няма индустрия, която да ползва скъп ток и да бъде печеливша. Затова евтината електроенергия е там, където е евтиното производство. В Западна Европа вече е трудно да се произвежда, защото електроенергията е скъпа. Затова изнасят производството си в други страни, където електроенергията е по-евтина.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА