Представят изложбата „Ахрида – усещане за есен“ в казанлъшкия Музей на фотографията

103

На 24 февруари от 17:30 часа в двора на Музея на фотографията в Казанлък ще бъде открита изложба на Златко Латев под името „Ахрида – усещане за есен“.

Златко Латев е добре познат на казанлъшката публика, през 2017 г. в Музея на фотографията беше представена изложбата му „Капище“. Той е роден в с. Славяново, община Харманли. Описва себе си като „Светлописец“, „Инженер-технолог“, „Дегустатор“, „Природолюбител“, „Градинар“.

„Обичам да живея с природата“, казва доста често Златко.

За него фотографията е вплела в себе си наука, изкуство и светлина. С всяка своя снимка се опитва да изрази етиката и естетиката на момента. „Моето изкуство, наречено фотография (рисуване със светлина), не търпи компромиси. Духът и емоциите са водещи. Те сътворяват моите душевни образи в материални послания“, споделя авторът.

Златко Латев се занимава с артистична и художествена фотография повече от 40 години. Има участия в десетки международни и национални изложби, множество международни и световни отличия и медали в областта на художествената фотография. Над 15 са самостоятелните му изложби в България и чужбина.

Името на изложбата „Ахрида“ всъщност е старото (средновековно) име на Родопите, по-точно Източните Родопи, заради особеностите в релефа им. Коренът на думата идва от думата „хрид“, което означава рид, скала, хълм. Пейзажът сам по себе си е сложен, съставен от множество елементи. В изложбата посетителите ще видят типичните за Родопите тиклени покриви и стелещи се мъгли рано сутрин, магичните багри и спокойствие на родопската природа. Но някак с друго очарование, през очите и емоцията на друг човек, предадена чрез запечатания миг.

Настоящата изложба „Ахрида – усещане за есен“ беше част от Международни фотографски срещи `2020 ПЕЙЗАЖ, организирана от Пловдивско фотографско средище миналия октомври.

(СН)