Представиха пет проекта за сграда на мястото на Стария съвет в Стара Загора

188
Проектът, получил най-висока оценка

Предложението на архитектите Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков е получило най-висока оценка

Днес в Община Стара Загора бяха представени проектите, целящи да дадат визия на сграда, която да бъде изградена на мястото на вече премахнатото опасно здание, известно в града като Стария съвет. За първи път е известно кои са участниците в конкурса, оценките, които са получили, както и класирането им, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки.

Общо представените проекти са пет, като няма недопусната идея, стана ясно по време на заседанието на журито. То бе в състав – арх. Виктория Грозева, главен архитект на Община Стара Загора, арх. Иван Иванов, представител на Съюза на архитектите, ландшафтните архитекти Димитър Николов и Бистра Ангелова, арх. Красимир Джеджев, представител на Камарата на архитектите, който на заседанието бе заместван от арх. Стойко Илчев, арх. Снежина Ортакчийска – началник-отдел „Устройство на територията“ в Общината, както и главният експерт от Отдел „Обществени поръчки“ Стойка Иванова.

Журито, оценявало проектите

Най-висока оценка в конкурса събра идейното предложение на колектива от архитекти Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков, обяви главният архитект на Община Стара Загора.

„Срокът бе кратък, но успяхме да се справим и да представим тази добра идея“, заяви арх. Георги Чернев. „В сградата има и философия, вграден е символът на птицата феникс. Надяваме се това да събуди символика у хората. Тепърва ще има обсъждане на проекта, което Камарата на архитектите в България иска да организира допълнително“, обясни той.

Идеята на колектива представлява сграда с около 4 хил. кв. м обща застроена площ, с подземни места за паркиране от страната на ул. „Св. княз Борис I“, чрез подвижна платформа, два сутерена, коктейлна и изложбена зали, както и пространство за търговски обекти като арт кафе. За реализирането на сградата проектантският екип е заложил на екологични материали, както и внедряване на ефективни системи за спестяване на производствена енергия.

(СН)