Представиха най-новата специалност в България – „Ортопедичен техник“, която е разкрита в Медицински колеж на ТрУ

374
Проф. Евгени Дюкенджиев по време на демонстрацията

Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора, представи днес новите си специалности „Ортопедичен техник“ и „Медицински оптик“ в Деня на отворените врати на висшето учебно заведение.

Единствената за България специалност „Ортопедичен техник“, която ще бъде водена от известния български учен проф. Евгени Дюкенджиев, беше презентирана в оборудваната от него учебна зала, където бяха демонстрирани научните постижения в ортопедичната техника от най-древната ортеза – рицарска броня, до най-съвременните методи в специалността, обединени в роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат.

Проф. Дюкенджиев, чийто живот, научна и преподавателска дейност минават в Русия и Латвия, дари оборудване за 70 000 лева на Медицински колеж, а сега ще обучава млади специалисти по новата специалност, които ще бъдат първите последователи у нас на интересната, но сложна професия.

„Има огромен вакуум за такива специалисти. В България инвалидите са над половин милион, като ортопедичните са около 200 хиляди, а няма нито един специалист – ортопедичен техник, нито със средно, нито с висше образование. Това са високи технологии и занаятчийският подход не е желателен“, коментира ученият.

Проф. Евгени Дюкенджиев демонстрира и научните си постижения, които са приложени в световната практика – той е участвал в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29“, също така е разработил истински шедьовър – протеза за новородено без крайници. Автор е и на още редица гениални изобретения, които са помогнали на хората с проблеми с двигателния апарат.

Подробностите за специалността „Медицински оптик“ разкри Калоян Върляков, който ще води лекции и упражнения на бъдещите студенти. Мобилна оптика с високотехнологична апаратура беше ситуирана в двора на Медицински колеж. Калоян Върляков сподели, че освен обучителна дейност специалността ще има и социална такава, като се възползват от модерните възможности на телемедицината: „Идеята на телемедицината е свързана с това, че в момента има много малки населени места, където хората са лишени от медицински услуги.

Подробности за специалността „Медицински оптик“ представи Калоян Върляков

При тях, освен че финансовият фактор е изключително важен, транспортният фактор е също голям проблем. Виждаме хора, които търсят помощ в медицински центрове прекалено късно, с доста сериозни проблеми. Ранната диагностика е изключителна важна. Това, за което се стараем, е да направим медицинската услуга безплатна и достъпна за хората. Мечтата ни е това да стане един много добър тренажор за Медицински колеж, тъй като по-добра практика от това да виждаш какво се случва в малките, средните и големите населени места няма.“

На събитието присъстваха ръководството на Медицински колеж, зам.-ректорът по учебната дейност доц. Нели Грозева и кандидат-студенти.

Всички имаха възможността да се запознаят със залите и лабораториите и на другите специалности на колежа – рехабилитатор, медицински лаборант, помощник-фармацевт, медицински козметик.

(СН)